Експерти: Обмеження іноземних інвестицій не допоможе запобігти зміцненню валют EM — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Обмеження іноземних інвестицій не допоможе запобігти зміцненню валют EM

Валюта
325
Уряди країн emerging markets (EM) від Південної Кореї до Бразилії не зможуть стримати зростання курсів національних валют за рахунок обмеження притоку іноземних інвестицій, вважають аналітики Brown Brothers Harriman & Co. і RBC Capital Markets.
"Контроль, безумовно, може сповільнити зміцнення, але не змінити тенденцію", - заявив старший валютний стратег Brown Brothers в Нью-Йорку Він Тін в інтерв'ю агентству Bloomberg.
Бразилія 18 листопада заявила про введення податку на випуск американських депозитарних розписок (ADR) на акції Бразильських компаній, щоб обмежити швидкий приплив капіталу в Бразильські цінні папери і зупинити зростання Бразильського реалу до долара, що склало цього року 34%.
Південна Корея, Індія, Індонезія і Казахстан на цьому тижні також заявили, що розглядують заходи, спрямовані на те, щоб стримати зміцнення національних валют, що негативно позначається на обсягах експорту і є загрозою для економічного зростання.
Тайвань з 10 листопада заборонив іноземним інвесторам відкривати термінові депозити в рамках заходів щодо заборони зміцнення національної валюти.
"Ці заходи надають короткочасний ефект, скорочуючи темпи зміцнення валют, - відзначає аналітик RBC в Торонто Едуардо Суарез. - Зростання валют, яке ми спостерігаємо в багатьох emerging markets, обумовлене дуже сильними очікуваннями зростання, поліпшенням кредитних ринків і підйомом фондових ринків. Я не думаю, що дії, до яких вдаються, здатні повністю зупинити підвищення валютних курсів".
Південнокорейські регулятори мають намір рекомендувати банкам тримати більше коштів в активах, номінованих в іноземній валюті, які легко конвертуються в грошові кошти, щоб уникнути повторення торішньої кредитної кризи.
Південнокорейська вона цього року подорожчала на 8,2%. Значнішим серед 10 азіатських валют, що найактивніше торгуються, був підйом лише індонезійської рупії - він склав 14%.
Індонезійський ЦБ розглядає можливість обмеження вкладень іноземців у державні векселі, заявив заступник голови Центробанку Дармін Насутьон.
"Введення контролю за капіталом може стримати оптимізм стосовно ринків emerging markets", - вважає Тін.
Він, зокрема, для прикладу навів Чилі, де в період з 1991 по 1998 рік були введені податки на короткочасні вливання іноземного капіталу з метою уникнути валютних спекуляцій.
"Наш досвід, набутий в 90-і роки, показав, що, незважаючи на контроль за притоком капіталу, валютний курс значно зміцнився", - заявив президент ЦБ Чилі Хосе де Грегоріо. Курс чилійського песо, що піднявся на 9% до долара в жовтні, в четвер обвалився на заяві глави ЦБ про можливість інтервенцій на валютному ринку.
Індія також може вжити заходів для обмеження притоку капіталу, якщо іноземні інвестиції продовжать зростати, заявив у четвер представник міністерства фінансів країни. Індійська рупія подорожчала до долара на 3,1% в цьому кварталі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас