МВФ: Білорусь змогла подолати рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Білорусь змогла подолати рецесію

Казна та Політика
834
Білорусь змогла відносно безболісно здолати рецесію, заявила агентству "Інтерфакс-Захід" постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Білорусі Наталя Колядіна, коментуючи підсумки роботи III оглядової місії за програмою stand-by, яка перебувала в Мінську з 9 по 19 листопада.
"Результати цього року свідчать, що Білорусі вдалось пережити кризу досить безболісно - економіка країни не увійшла до глибокої рецесії", - сказала Колядіна.
Вона підтвердила, що влада Білорусі погоджувала з МВФ деяке пом'якшення відсоткової політики, зокрема, зниження ставки рефінансування з 1 грудня 2009 року до 13,5% річних з поточних 14% річних. "Пом'якшення процентної політики стало можливим з врахуванням зниження інфляції, що зробило досить високими реальні відсоткові ставки. Ми вважаємо, що певне зниження ставок не матиме істотного впливу на внутрішній валютний ринок", - зазначила Колядіна. Підкресливши, що рівень відсоткових ставок є операційним інструментом швидкого впливу на збалансованість економіки, вона утрималася від тимчасових оцінок повернення цих ставок в Білорусі на докризовий рівень. "Я не стала б прогнозувати очікуване значення ставок ні через рік, ні через півроку", - сказала Колядіна.
Вона підкреслила, що під час роботи місії уряд Білорусі "продемонстрував високу зацікавленість в проведенні структурних перетворень". У зв'язку з цим "досягнута домовленість про підтримку збалансованої макроекономічної політики, яка не дестабілізуватиме економіку", додала Колядіна. Так, за її словами, згідно із досягнутими домовленостями, в 2010 році дефіцит рахунку поточних операцій платіжного балансу Білорусі повинен знизитися на 2-3 відсоткових пункти (у 2009 році МВФ чекає дефіцит поточного рахунку на рівні 9,6% ВВП).
Водночас Колядіна не стала коментувати намір влади забезпечити в 2010 році зростання ВВП на рівні 11%. "МВФ підтримує таку макроекономічну політику, яка забезпечує стабільність і збалансованість економіки. Економічне зростання визначається тим, що можливе в реальності", - зазначила вона.
За словами Колядіної, МВФ також домовився з урядом Білорусі відносно параметрів фіскальної політики на 2010 рік. "З приводу ставки ПДВ в 2010 році ми згодні з позицією уряду (уряд пропонує підвищити ставку з 18% до 20% замість скасування низки податків, у тому числі "обігових"). Проте питання конкретної ставки ПДВ залишається відкритим, і воно ще обговорюватиметься", - сказала Колядіна.
Також МВФ продовжить обговорення з владою перспектив реалізації нової програми stand-by, про можливість і доцільності якої фонд почав говорити кілька місяців тому. "Можливість реалізації нової програми не обговорювалася дуже детально, місія, через її короткостроковість, концентрувалася на питаннях огляду. Питання нової програми залишається відкритим - поки що не визначені потреби уряду (у зовнішньому фінансуванні - ІФ)", - констатувала Колядіна.
Як повідомлялося раніше, місія МВФ заявила, що досягла угоди з білоруським урядом про надання чергового траншу кредиту stand-by; остаточне рішення про виділення Мінську $700 млн в рамках програми прийме в кінці грудня рада директорів МВФ.
Місія, говориться в повідомленні МВФ, відзначила хороше виконання Білоруссю погоджених умов економічної програми.
Попередній транш у розмірі $699,5 млн надійшов до Білорусі 26 жовтня, всього МВФ вже виділив країні в рамках програми $2,23 млрд із запланованих $3,63 млрд. Програма stand-by, що діє, розрахована на 15 місяців - з січня 2009 року по квітень 2010 року.
МВФ чекає зниження ВВП Білорусі на 1,2% в 2009 році і зростання на 1,8% в 2010 році. Влада Білорусі заявила про намір відновити швидке економічне зростання і досягти зростання ВВП в 2010 році на рівні 11%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас