ПФТС вирішила торгуватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС вирішила торгуватись

Фондовий ринок
472
Як стало відомо "Комерсант-Україна", рада біржі ПФТС відхилила пропозицію Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ) зі створення єдиної з ПФТС фондової групи. ПФТС вирішила продати акції російській Московській міжбанківській валютній біржі (ММВБ), не дивлячись на розбіжності сторін в оцінці суми операції. Учасники ринку вважають, що українські торговці ПФТС не захочуть втрачати контроль над біржею, а тому ММВБ доведеться погодитися на блокуючий пакет.
Рада біржі "Перша фондова торговельна система" (ПФТС) увечері 18 листопада вирішила відхилити пропозицію УМВБ про створення з ПФТС групи, яка об'єднала б розрахунково-кліринговий центр, валютну, товарну і фондову біржі, повідомив вчора директор КУА "Фінекс-капітал" Ігор Когут із посиланням на власні джерела. При цьому ПФТС взяла до розгляду пропозицію Московської міжбанківської валютної біржі, яка має намір купити 50%+1 акцію українського майданчика, повідомив один з членів асоціації ПФТС. "Вони також вирішили направити зустрічну пропозицію, деталі мені не відомі", - сказав виконавчий директор ІК Phoenix Capital Олег Швець.
Цю інформацію підтвердило джерело в раді ПФТС (входить 15 банків та інвестиційних компаній), категорично відмовившись уточнити деталі через заборону розголошувати будь-яку інформацію про переговори з ММВБ. Така пропозиція про нерозголошення надійшла від голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна. Вчора його мобільний телефон був відключений. "До певного моменту інформацію про перебіг переговорів із стратегічними інвесторами ми не розкриваємо. Рада не до кінця визначилась з деякими моментами, і 25 числа (листопада, - ред.) буде другий раунд переговорів", - сказав генеральний директор ІК "Альтана Капітал" Анатолій Амелін. За словами голови ради ПФТС Тимонькіна, протиріччя позицій в тому, що ММВБ хоче 50%+1 акцію, тоді як президент ПФТС Ірина Зоря раніше говорила про продаж лише 40% акцій біржі. Вчора Зоря на дзвінки не відповідала, а виконавчий директор ПФТС Богдан Лупій відмовився від коментарів. Члени асоціації ПФТС зможуть ознайомитися з планами про продаж біржі лише на зборах 24 грудня, коли буде розглянуто питання про додемісію акцій.
Рішення ПФТС не здивувало главу ради директорів УМВБ Петра Переверзева: "У нас свої плани розвитку. Це ПФТС повинна шукати інвесторів, ми швидше намагалися допомогти їм, оскільки це у них критична ситуація. Якщо туди увійде ММВБ, то це буде катастрофа для всього українського фондового ринку".
Когут говорить, що входження інвестора шляхом додемісії, а не продажу частки учасників - це прийнятний варіант, оскільки кошти підуть на розвиток біржі. За його словами, представники ММВБ оцінили 50% акцій ПФТС в $10-15 млн, тоді як номінальна вартість 100% бірж становить 16 млн грн. (10 тис. грн. за акцію). "У нас акції можуть продаватися з коефіцієнтом, і емісійний дохід, що отримується емітентом, не оподатковується. 1600 акцій додемісії буде продано за запропоновану ціну. Гроші ділитимуться на акції, кількість яких зросте удвічі, а статутний фонд при покупці за $10 млн зросте до 96 млн грн.", - сказав він.
Експерти вважають, що ММВБ погодиться на зустрічну пропозицію ПФТС. "Станеться, як з 'Українською біржею'. Лише зараз ММВБ в ролі наздоганяючого, адже в Україні вже є РТС", - вважає екс-перший заступник голови правління "Української біржі" і РТС Олексій Сухоруков. При створенні "Української біржі" мажоритарний акціонер - російська біржа РТС - отримав лише 49% акцій, зобов'язавшись протягом декількох років зменшити частку до 40%. Останні акції були розподілені між українськими торговцями цінними паперами. "Коли РТС створювала біржу, вона спілкувалася з торговцями, для яких вона і створювалася, а на ПФТС всі переговори веде менеджмент", - пояснив різницю у вимогах і підходах голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас