Депутати оскаржили майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати оскаржили майбутнє

Казна та Політика
478
Партія регіонів оскаржила в Конституційному суді постанову Кабінету міністрів, що визначає бюджетну політику держави в 2010 році в разі неприйняття закону про держбюджет до 31 грудня.
Парламентарі переконані, що уряд перевищив повноваження, а документ порушує норми Конституції і Бюджетного кодексу. На думку юристів, у депутатів є шанс зупинити дію постанови, оскільки Кабмін має право прийняти її лише через шість тижнів.
Прес-служба Конституційного суду вчора повідомила, що 53 народні депутати Партії регіонів звернулися до суду для з'ясування конституційності норм постанови Кабміну №1181 від 29 жовтня "Про заходи із забезпечення виконання держбюджету і місцевих бюджетів в 2010 році". Один з позивачів - депутат Іван Мирний - пояснив, що документ порушує ст. 92 і 95 Конституції, згідно з якою бюджетна система регулюється виключно законами, а уряд може лише пропонувати вносити до них зміни. "Кабмін підготував бюджет, в якому одні діри, - він не збалансований, тому він хоче постановою в ручному режимі регулювати бюджетний процес", - вважає депутат. Дії Кабміну при неприйнятті закону про бюджет до 31 грудня регламентує ст. 46 Бюджетного кодексу, в якій говориться: "Якщо до початку нового бюджетного періоду не набув чинності закон "Про держбюджет", Кабмін має право здійснювати витрати бюджету з низкою обмежень".
Постанова №1181 порушує ці обмеження. У ній, зокрема, говориться, що в разі неприйняття бюджету-2010 Кабінет міністрів встановить прожитковий мінімум в розмірі, що діє на грудень 2009 року. Але парламент ще 20 жовтня прийняв графік підвищення в 2009-2010 роках мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Цей закон набув чинності 4 листопада і передбачає, що розмір зарплати з 1 січня збільшиться на 125 грн., а прожитковий мінімум - на 124 грн. "Виключно законами визначаються основи соціального захисту, а також система оподаткування", - говориться в ст. 92 Конституції.
Серед іншого постанова передбачає витрати загального фонду держбюджету на капітальні трансферти, що заборонено підпунктом 3 п. 1 ст. 46 Бюджетного кодексу. Здійснювати такі операції без бюджету можна лише при введенні військового або надзвичайного стану. Кабмін також має намір надавати кредити (це дозволить в січні 2010 року фінансувати дефіцит Пенсійного фонду), хоча п. 3 ст. 46 дозволяє лише погашення держборгу.
Бюджетний кодекс передбачає, що видатки держбюджету кожного місяця не повинні перевищувати 1/12 видатків бюджету-2009, крім того, направляти кошти можна лише на ті цілі, які були в бюджеті-2009 і враховані в проекті на 2010 рік. Але Кабмін пішов ще далі і визначив Фонду держмайна план доходів від приватизації в розмірі, закладеному в проекті бюджету-2010.
Уряд вирішив також своєю жовтневою постановою збільшити податки. Якщо в 2009 році державні підприємства перераховували до бюджету 15% чистого прибутку, то в 2010 році повинні будуть платити 30%. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пояснила необхідність прийняття постанови так: "Я бачу, що Верховна Рада не має наміру прийняти бюджет у встановлені законом терміни. На те, що держбюджет буде прийнятий до кінця року, сподіватися не доводиться".
Втім, юристи не бачать сенсу в прийнятті бюджетної постанови в жовтні - документ знадобиться не раніше 1 січня 2010 року. За словами партнера юридичної компанії "Правові партнери" Андрія Доманського, в українській історії були випадки прийняття держбюджету в останній день року. Бюджети на 2007-2009 роки приймалися 19, 28 і 26 грудня. "І Конституцію переписували за один день", - зазначив партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський. 19 листопада парламент планує почати перше читання бюджету.
Мальський вважає, що Конституційний суд, швидше за все, займе вичікувальну позицію. "На момент прийняття постанови не виникла обставина, за якою це потрібно було робити. Я схиляюся до того, що суд назве постанову неконституційною, тому що прерогатива парламенту - регулювати законодавство", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас