Дадуть старенькій енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дадуть старенькій енергії

Казна та Політика
682
В ці дні на міністерській конференції Європейського енергетичного співтовариства в Загребі буде прийнято рішення про приєднання нашої країни до Договору про утворення Енергетичного співтовариства. Про це повідомив віце-прем'єр Григорій Немиря.
7 жовтня підписаний меморандум про приєднання України до згаданого договору. За словами віце-прем'єра Григорія Немирі, приєднання нашої країни до Енергоспівтовариства сприятиме гармонізації українського законодавства із законами ЄС в енергетичній сфері, прискорить перехід до використання енергоефективних технологій і сприятиме прозорості в галузі.
Не секрет, що енергополітика Євросоюзу спрямована на подолання залежності від імпорту з Росії. ЄС послідовно залучає сусідів до свого внутрішнього енергетичного ринку, створюючи правові і технічні умови для безперешкодного постачання енергоносіїв з регіонів, що оточують ЄС. Зараз в об'єднання входять всі 27 країн ЄС і балканські держави. Торік міністерська рада Енергоспівтовариства підтримала заявки України, Молдови і Туреччини про приєднання до договору.
Приєднання нашої держави до угоди стане для Євросоюзу певним запобіжником від газових або інших криз, пов'язаних з постачаннями енергоносіїв. Київ, у свою чергу, сподівається зрушити з мертвої точки модернізацію своїх газових і електричних мереж, а з часом - розширити присутність українських компаній на європейському ринку газу та електроенергії. Втім, все це не врятує Євросоюз від загрози припинення постачань газу з боку Росії. Прагнучи додатково підстрахуватися від форс-мажору, Брюссель на цьому тижні підписав меморандум з Росією про попередження таких явищ. Аналогічний договір ЄС планує укласти і з Україною.
"Як член Енергетичного співтовариства, ми зможемо ефективніше брати участь в ухваленні рішень про забезпечення ЄС газом та інших подібних питаннях. Самостійно ми не в змозі створити серйозну стратегію розвитку нашої енергетики, тому важливо об'єднуватися", - сказав радник міністра палива та енергетики, директор Міжнародного енергетичного клубу Q-Club Олександр Тодійчук. За його словами, інтеграція до європейського енергопростору - хороший мотиватор реформ в галузі.
В той же час вступ України до Європейського енергетичного співтовариства навряд чи поліпшить позиції країни в газовому діалозі з Кремлем, вважає заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. "Європа не має єдиної енергетичної політики. Всі формальні угоди, документи, підписані Києвом з ЄС, мають в першу чергу політичний характер. Кожна країна Євросоюзу у відносинах з Росією питання енергетичної безпеки вирішує поодинці, виступаючи з позиції власних економічних і державних інтересів. Під час газових воєн Києва і Москви, окрім політичних заяв, ЄС нічого не зробив для підтримки України", - сказав експерт. "Вступ України до будь-яких європейських організацій в цілому сприяє її інтеграції до ЄС. Але стверджувати, що вступ до Енергоспівтовариства відразу ж призведе до позитиву для нашої країни, передчасно", - додав аналітик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас