Банкіри не бачать своєї провини в "хвилі" пограбувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри не бачать своєї провини в "хвилі" пограбувань

489
Посилення правопорядку в державі є основним завданням Генеральної прокуратури України, а завдання комерційних банків - залучення і розміщення коштів, відкриття і ведення банківських рахунків тощо. Крім того, за крадіжки і грабежі мають бути притягнуті особи, які їх вчинили, а не керівники установ, на які були здійснені такі напади. Так Асоціація українських банків (АУБ) відреагувала на виступ Генпрокурора щодо охорони банківських установ.
Як повідомили в прес-службі АУБ, 17 листопада 2009 року в Генеральній прокуратурі на координаційній нараді Генпрокурор Олександр Медведько зобов'язав підлеглих перевірити наявність в банках систем охорони, і в разі їх відсутності порушувати кримінальні справи щодо керівників банків за службову халатність.
У відповідь на ці повідомлення АУБ заявляє, що банками України неухильно дотримуються вимоги законодавства щодо технічного стану і організації охорони своїх приміщень. Наявність належної системи охорони в банку перевіряється Національним банком відповідно до вимог Закону "Про банки і банківську діяльність" і, в разі недотримання банками встановлених чинними нормативними актами вимог, до них застосовуються відповідні заходи.
В Асоціації упевнені, що банки охороняли ввірені їм цінності ще краще, якби влада прислухалася до пропозиції банківської системи про впровадження необхідних удосконалень в цій сфері.
АУБ нагадує, що відповідно до Кримінального кодексу України до відповідальності за крадіжки і пограбування мають бути притягнуті особи, які здійснили ці злочини, а не керівники установ, на які були здійснені такі напади. Обов'язок щодо залучення винних до відповідальності за скоєні злочини покладена на правоохоронні органи.
Банкіри підкреслюють, що посилення правопорядку в державі є основними завданнями прокуратури, а основні завдання комерційних банків - залучення і розміщення коштів, відкриття і ведення банківських рахунків і тому подібне.
"Варто відзначити, що вимоги Генерального прокурора щодо перевірки прокуратурою наявності в банках систем охорони не можуть бути виконані, бо згідно ст. 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність" система охорони банку і клієнтів є банківською таємницею. Проведення слідчими прокуратури досудового слідства в справах про злочин, передбачений ст. 367 Кримінального кодексу України "Службова халатність" можливо після порушення кримінальної справи", - йдеться в заяві АУБ.
Банкіри заявляють, що технічне оснащення банків може бути прикладом для всіх підприємств України.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас