Експерти: Зміцнення юаня призведе до подорожчання валют країн, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зміцнення юаня призведе до подорожчання валют країн, що розвиваються

Валюта
1058
Протягом останніх декількох місяців провідні розвинені країни та країни, що розвиваються, закликають Китай змінити свою валютну політику і допустити зміцнення своєї національної валюти - юаня. Проте більшість експертів сходяться на думці, що дорожчання юаня викличе негайну реакцію світових інвесторів, передає Reuters.
Зокрема, в разі зміни валютної політики КНР можна чекати падіння курсу долара і євро по відношенню до провідних валют, що розвиваються.
За останні 8 років американська валюта подешевшала в середньому на 40%. При цьому влада більшості держав, що розвиваються, стримують зростання своїх національних валют шляхом інтервенцій. Проте навіть незважаючи на це, останнім часом зростання національних валют великих країн, що розвиваються, виявилося досить суттєвим. Яскравий приклад - Бразилія. Її національна валюта подорожчала за минулий період року приблизно на 35%. У результаті влада була змушена ввести 2-процентний податок на іноземні інвестиції, намагаючись таким чином зупинити різкий приплив спекулятивного капіталу в країну.
Крім того, впродовж останніх декількох місяців Центробанки держав, що розвиваються, витрачають мільярди доларів, намагаючись припинити зміцнення своїх національних валют. Наприклад, Бразилія придбала в жовтні близько 6,7 млрд дол.
Правда, експерти вважають, що ревальвація юаня не допоможе державам, що розвиваються, справитися з припливом іноземного капіталу в їхні економіки. Річ у тім, що після зміни валютної політики КНР можна чекати подальшого ослаблення долара. Отже, валюти держав, що розвиваються, особливо котрі входять до блоку БРІК, продовжать дорожчати.
Єдине, чого можна чекати, - це здешевлення національної валюти єврозони, яка за останній рік подорожчала по відношенню до долара приблизно на 20%.
"Після зміни валютної політики Піднебесної попит на євро і на інші "вільно плаваючі" валюти знизиться, а попит на валюти держав, що розвиваються, лише продовжить зростати", - йдеться в аналітичній записці експертів Calyon (інвестиційно-банківського підрозділу Credit Agricole). За оцінками експертів банку, до кінця наступного року євро подешевшає до 1,42 дол./євро.
Схожої точки зору дотримуються й інші експерти. За словами глави підрозділу по ринках La Francaise des Placements, що розвиваються, Томаса Фалуна, поки на фоні ослаблення долара учасники ринку і світові ЦБ вкладають гроші в євро. "Проте після зміни валютної політики КНР євро може подешевшати", - підкреслює експерт.
Нагадаємо, під час свого останнього візиту до Китаю президент США Барак Обама натякнув про необхідність переоцінки юаня, щоб пом'якшити торгівельні й економічні розбіжності між двома світовими гігантами. Вашингтон вважає, що недооцінений юань підтримує світові економічні дисбаланси.
Разом з Обамою в необхідності зміцнення юаня переконує Пекін і Міжнародний валютний фонд. На думку глави МВФ Домініка Стросс-Кана, для ліквідації глобального дисбалансу в економіці Китай має зміцнити національну валюту. При цьому саме китайська економіка витягує весь світ зі світової фінансової кризи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас