Портфель здається повним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портфель здається повним

Кредит&Депозит
941
Іпотечний портфель банків перевищив 100 млрд грн., повідомила вчора Українська національна іпотечна асоціація (УНІА).
Але реальні обсяги ринку скоротилися за останній рік на 21%, оскільки 80% іпотечних кредитів видавалися в іноземній валюті, що подорожчала з початку кризи більш ніж на 60%. Експерти говорять, що відновлення кредитування в значних обсягах можливе лише з середини 2010 року, але іпотека з прийнятними ставками з'явиться не раніше 2012 року.
До 1 жовтня 2009 року іпотечний портфель українських банків становив 103,6 млрд грн., повідомила вчора УНІА. Таким чином, банки за останній рік змогли збільшити портфель кредитів на 23,5 млрд грн., або 29,3%, з рівня 80,1 млрд грн. на 1 жовтня 2008 року. Враховуючи, що більше 80% позик, за даними УНІА, видано в іноземній валюті, реальний розмір іпотечного портфеля знизився. Адже гривня девальвувала до долара і євро за останній рік на 64,6% і 68,6% відповідно. Фактично іпотечний портфель банків знизився майже на 22 млрд грн., або 21%, завдяки погашенням позик. Валютна складова в банківському портфелі не змінилася, навіть не дивлячись на конвертацію частини кредитів в гривню (рік тому частка валютних позик складала 81,5%).
За даними агентства "Простобанк Консалтинг", зараз лише 6 з 185 працюючих банків кредитують населення під покупку нерухомості на первинному ринку: БТА Банк, "Київська Русь", Кредитпромбанк, Кредобанк, Піреус Банк, Універсал Банк. Банки в основному готові фінансувати покупку квартир лише в тих об'єктах, які вони раніше прокредитували. Придбання побудованих квартир готові фінансувати більша кількість кредитних установ: БМ Банк, Брокбізнесбанк, БТА Банк, Індекс-банк, Кредит Європа Банк, Кредобанк, Укрсоцбанк, Універсал Банк, Фольксбанк, "Форум". Але жорсткі умови за видаваними ними позиками - середня процентна ставка на рівні 30% річних і початковий внесок 40% нерухомості - мало прийнятні для населення, тому кредитний портфель погашається набагато швидше і не компенсується новими позиками.
Втім, банкіри чекають, що ситуація зміниться через півроку. "Є група сповна ліквідних банків, в яких вистачає сил і енергії займатися реструктуризацією, яка до літа наступного року буде доведена до більш-менш логічного кінця, - сказав голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - У бюджеті наступного року ми передбачаємо початок кредитування аби до літа вийти в нуль (обсяги виданих і погашених позик ідентичні), а через рік кредитний портфель повинен зрости до рівня січня 2010 року. Дуже схожі бюджети складаються в інших ліквідних українських банках".
Відновлення кредитування до середини наступного року голова правління Астра-банку Михайло Власенко пояснює відкладеним попитом на житло, який почне тиснути на ринок і спровокує кредитні установи змагатися за клієнтів і знижувати відсоткові ставки. "Після закінчення політичних баталій депозитні ставки, що є ресурсною базою, можуть опуститися до 15-16% в гривні, що дасть можливість знизити ставку ресурсів для фізосіб до 20-22%", - сказав він. При цьому банки не зможуть пропонувати довгострокову іпотеку ще декілька років, оскільки населення не скоро буде готове відкладати депозити на термін більше року. "У 2012 році умови кредитування полегшать, і в 2013 році ми бачитимемо хай не докризовий рівень, але більш-менш реальні умови кредитування населення", - упевнений Борис Тимонькін. Але іпотеки без початкового внеску і підтвердженого офіційного високого доходу позичальника банкіри в ці роки не очікують.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас