Укрпромбанк передав вклади населення "Родовід Банку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпромбанк передав вклади населення "Родовід Банку"

Валюта
5269
Але НБУ не дасть відразу всіх грошей.
Сьогодні будуть передані всі депозити. "Делегація Укрпромбанку була в "Родовiд Банку", і всі питання погоджувала. В понеділок "Родовiд" отримав перший реєстр депозитів, термін виплати з яких вже минув. У вівторок - другий реєстр, зі всіх інших вкладів", - вчора повідомило джерело в Укрпромбанку. Сьогодні банки збираються заявити про завершення передачі під час прес-конференції.
Переведенню передував невеликий скандал. "Родовiд" розповсюдив заяву, в якій звинуватив тимчасову адміністрацію Укрпромбанку в саботажі процесу. "Станом на 17 листопада жодних підписаних реєстрів від Укрпромбанку не було надано, що робить неможливою передачу зобов'язань з депозитів/поточних рахунків", - зазначалось у повідомленні.
Джерело в Укрпромбанку назвало ситуацію технічною проблемою. Він уточнив, що дії "Родовiд Банку" побічно підтверджують, що передача відбулася: "Інакше вони не змогли б почати формування черги вкладників, а вони цей процес запустили". Дійсно, з 17 листопада на сайті банку і за телефоном вкладники Укрпромбанку можуть реєструватися в черзі для отримання своїх депозитів. Увечері "Родовiд" зняв із сайту свою заяву, але спростування не опублікував.
Виплати з депозитів повинні початись вже 23 листопада. Про це повідомляв тимчасовий адміністратор "Родовiд Банку" Сергій Щербина. Цей термін міг би початися ще раніше, 17 листопада. Проте терміни затягнув Кабмін, який лише 11 листопада прийняв рішення про докапіталізацію "Родовiд Банку" на 5,6 млрд. грн. Як і до цього, грошей в уряду немає, і все поповнення відбудеться за рахунок випуску нових державних облігацій.
Це означає, що відразу отримати свої гроші зможуть не всі. Джерело в НБУ повідомило, що регулятор обмежуватиме монетизацію ОВДП. "Ми дозуватимемо емісію, аби не допустити інфляції", - пояснив він.
Після передачі депозитів "Родовiд Банк" розглядатиме наступне питання - які активи узяти собі на баланс. 10 листопада два банки уклали між собою договір про передачу активів і зобов'язань Укрпромбанку "Родовід Банку". Депозити і відсотки з них переводяться в обсязі 6,9 млрд. грн., але щодо складу і вартості активів домовленості ще немає.
Теоретично, це можуть бути регіональна мережа Укрпромбанку і кредитний портфель населення. Якщо "Родовiд" захоче узяти на себе також кредитний портфель юросіб, йому доведеться узяти на себе зобов'язання з рефінансування НБУ. Крім того, він повинен буде звернутись до НБУ ще з однієї причини - забезпечення кредитів юросіб сьогодні передане в заставу під рефінансування.
Тільки після того, як завершиться переведення активів, з банку буде виведена тимчасова адміністрація. "За нашою домовленістю з НБУ, через механізм тимчасової адміністрації можна провести всі необхідні дії з переведення активів Укрпромбанку до "Родовiд Банку" набагато швидше та ефективніше", - пояснив директор департаменту Мінфіну з участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас