ВР прийняла закон про протидію рейдерству — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР прийняла закон про протидію рейдерству

Казна та Політика
3049
Верховна Рада України ухвалила в цілому закон №3011 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств". За відповідне рішення проголосував 381 депутат з 437 зареєстрованих в залі.
Законом, зокрема, встановлено, що справи із суперечок відносно врахування прав на цінні папери розглядаються господарським судом за місцем знаходження емітента. Згідно із законом, не допускається об'єднання в одне провадження декількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлене законом.
Закон містить положення про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. Так, в разі, якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана зі змінами, які вносяться до засновницьких документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавського органу), подає (посилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові за місцем знаходження реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі. Якщо зміни у відомості про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані зі зміною керівника або осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право здійснювати дії від імені юридичної особи без доручення, у тому числі підписувати договори, окрім документів, передбачених частиною першої цієї статті, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає екземпляр оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну вказаних осіб і завірену в установленому порядку копію приписуючого документа про їх призначення.
У випадку, якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язані зі зміною обмежень відносно представництва від імені юридичної особи, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає екземпляр оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, якою встановлені такі обмеження.
Передбачено також, що юридична особа зобов'язана подавати (посилати) щороку протягом місяця, який настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстраторові для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.
Під час обговорення народні депутати підтримали внесені до порівняльної таблиці поправки 40 - 41.5. Ними пропонувалося доповнити частину третю ст. 9 закону "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" абзацом такого змісту: "Ведення реєстрів власників іменних цінних паперів акціонерних товариств з державною часткою понад 50% здійснюється визначеною Кабінетом міністрів України юридичною особою, яка отримала в установленому порядку ліцензію на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів".
Нагадаємо, в першому читанні Верховна Рада прийняла проект закону №3011 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств" 16 грудня 2008 р. Проектом з метою недопущення використання деяких поширених схем і методів протиправного поглинання і захоплення підприємств пропонувалося внести низку змін до Господарського процесуального і Цивільного кодексів України, закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Про державну регуляцію ринку цінних паперів в Україні" і деякі інші.
Раніше в кінці липня 2008 р. Кабінет міністрів призначив першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова главою Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств. Пізніше при облдержадміністраціях були створені робочі групи з питань протидії рейдерству, які очолюють керівники або заступники облдержадміністрацій.
Зазначимо, що ключову роль в рейдерських схемах продовжують відігравати суди, які частенько забороняють навіть держорганам виконувати свої функції. Зокрема, у вересні ц.р. Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) закликала Генеральну прокуратуру України і Вищу раду юстиції України надати допомогу в подоланні рейдерських атак на держоргани влади з боку певних районних судів України, а також зажадала порушити кримінальні справи відносно суддів, які виносять незаконні рішення. За даними ДКЦПФР, в рейтингу "рейдерів" провідну позицію займає Ворошилівський районний суд м. Донецька, який систематично виносить ухвали про заборону держорганам виконувати функції, передбачені законом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас