Японія та Європа відновили зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія та Європа відновили зростання

Казна та Політика
459
Однак відновлення тримається виключно на державних пакетах стимулювання, тому не факт, що буде довгостроковим.
Економіка Японії в липні-вересні 2009 р. зростала найшвидшими темпами за останні два роки. Інститут економічних і соціальних досліджень уряду Японії повідомив, що в III кварталі 2009 р. ВВП Японії збільшився на 1,2% в порівнянні з показниками за II квартал поточного року.
Економісти, опитані Bloomberg, прогнозували помірніше зростання - на рівні 0,7%. У річному вирахуванні, в порівнянні з показниками за III квартал 2008 р., японська економіка виросла на 4,8%.
Після глибокої рецесії зростання в японській економіці спостерігається вже другий квартал поспіль. Так ВВП Японії в I кварталі 2009 р. в реальному вираженні зменшився на 3,8% в порівнянні з IV кварталом 2008 р.
За цей період падіння японського ВВП в річному вирахуванні становило 14,2%. Проте вже в II кварталі 2009 р. Японії удалося подолати рецесію, коли ВВП країни в реальному вираженні збільшився на 0,6%.
Прискорення темпів економічного зростання в Японії сталося завдяки як державним програмам стимулювання економіки, так і відновленню внутрішнього попиту, який забезпечує більше половини ВВП Японії. Так споживчі витрати в III кварталі збільшились в Японії на 0,7% завдяки урядовому стимулюванню покупок енергоефективних автомобілів і пристроїв.
Обсяг промислового виробництва в Японії у вересні підвищився на 2,1% в порівнянні з серпнем. Крім того, загальний обсяг промислових замовлень у вересні з врахуванням сезонних коливань виріс на 6% в порівнянні з попереднім місяцем. При цьому обсяг промислових замовлень в приватному секторі, за винятком непостійних і нестабільних замовлень (на морські судна, а також замовлень від електроенергетичних компаній), збільшився у вересні в порівнянні з серпнем на 10,5%.
Японських виробників підтримали ще і державні програми стимулювання, які реалізують сусіди Японії. Рішення уряду Китаю виділити 4 трлн. юанів ($586 млрд.) на будівельні проекти і субсидії допомогло японській компанії Hitachi Construction Machinery спустошити запаси і повернутися до прибутковості. Автовиробник Honda Motor в жовтні поліпшив в три рази свій прогноз на весь рік завдяки зростанню обсягу продажів в Китаї. В цілому в III кварталі японський експорт збільшився на 6,4% в порівнянні з II кварталом.
Європейський союз за підсумками липня-вересня цього року повідомив про подолання рецесії. Сукупний ВВП всіх 27 держави-членів ЄС збільшився в III кварталі на 0,2%. При цьому ВВП 16 найбільш розвинених країн ЄС, що входять до зони євро, виріс на 0,4%, хоча прогнозували підвищення цього показника на 0,5%. Здолати рецесію в III кварталі цього року вдалося Італії, Бельгії, Чехії, Австрії, Нідерландам, Литві. Економічні показники ЄС і зони євро витягнули європейські важкоатлети - Німеччина, Франція (що вийшли з рецесії ще в другому кварталі) та Італія.
Зростання в Німеччині поновилося багато в чому завдяки державній програмі стимулювання економіки об'ємом EUR85 млрд. "Якщо порівнювати реальний ВВП, скоректований на сезонний і календарний чинники, квартал до кварталу, то лише експорт, а також збільшення капіталу в машинобудуванні і будівництві мали позитивний вплив на зростання", - говориться в звіті Федерального статистичного бюро Німеччини. Також відновлення світової торгівлі допомогло збільшити німецький експорт. Федеральне статистичне бюро зазначає, що разом з експортом в III кварталі істотно збільшився й імпорт, що призвело до збільшення складських запасів. Уряд Німеччини прогнозує, що за підсумками 2009 р. економіка країни скоротиться на 5%, а в 2010 р.- зросте на 1,2%.
Франція своїм зростанням також зобов'язана пожвавленню світової торгівлі. За даними французького Національного інституту статистики та економічних наук, обсяг експорту у Франції в липні-вересні виріс на 2,3%, тоді як в квітні-червні - лише на 0,6%. Також в III кварталі зростання імпорту у Франції становило 0,4%, тоді як в II кварталі спостерігалося зниження на 2,6%. При цьому обсяги вжитку і загального попиту в липні-вересні знизилися, що свідчить про погіршення стану внутрішнього ринку Франції. Стабільним залишається і промислове виробництво, яке в III кварталі, як і в попередньому, збільшилося на 0,5%.
Сукупний ВВП країн зони євро (0,4%) виявився вищим за аналогічний показник всіх 27 країн Європейського союзу (0,2%) у зв'язку з тим, що багатьом державам ЄС поки що так і не удалося здолати рецесію. Спад продовжує спостерігатися в економіці Великобританії, Іспанії, Греції, Естонії, Угорщини і Румунії. За підсумками липня-вересня 2009 р. ВВП Великобританії скоротився на 0,4%, Іспанії і Греції - на 0,3%. У Східній Європі економіка Естонії скоротилася на 2,8%; Угорщині - на 1,8%; Румунії - на 0,7%.
На думку економістів, економіка країн Європейського союзу все ще дуже сильно залежить від антикризових заходів, прийнятих урядами, і немає упевненості, які будуть для неї наслідки згортання цих заходів. "Без збереження стимулюючих програм ми не зможемо утримати нинішні темпи економічного зростання. Компанії поступово повертають в нормальний стан запаси продукції, і обсяги експорту збільшуються. Позитивна динаміка, ймовірно, збережеться і в поточному кварталі", - говорить старший економіст Commerzbank AG у Франкфурті-на-Майне Крістоф Вейл.
"Європейська економіка вийшла з кризи. Причому вихід швидше порівнянний з риссю, ніж з легким галопом", - говорить головний економіст з Європи аналітичної компанії IHS Global Insight Ховард Арчер.
Експерти зазначають, що не дивлячись на збільшення ділової і споживчої довіри до економіки єврозони, зростаюче безробіття і зміцнення євро відносно долара США можуть стримати її відновлення. Поки ж зростання економік ЄС підтримують переважно тимчасові чинники: державні заходи, відновлення рівня запасів на складах. Негативним чинником можуть стати і проблеми в банківській системі: за оцінками Міжнародного валютного фонду, європейські банки списали 40% очікуваних втрат, тоді як банки США - 60%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас