Відловити готівку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відловити готівку

Валюта
2988
Спочатку до "чорних списків" вносили політиків. Після початку кризи до них почали заносити банки та їх позичальників. Тепер туди потрапила і готівка.
Факти - вперта річ: жодного істотного припливу вкладів у банки все ще не спостерігається. Головним бенефіціаром як і раніше є "матрац-банк" - люди знімають готівкову гривню, конвертують її у валюту і тримають вдома. Матрац виглядає надійніше, ніж навіть банки, які належать державі. На жаль, це так. Політики і банкіри змушені визнати: головний конкурент української економіки - готівкові гроші плюс вперте небажання населення довіряти свої заощадження фінансистам та інвестувати їх у вітчизняну економіку.
Матрацна економіка
Сьогодні називаються різні цифри обсягів готівкових коштів у населення. Найчастіше - діапазон від $20 млрд. до $40 млрд. "Загальний обсяг валюти і валютних депозитів резидентів України, згідно з даними Національного банку України (НБУ) з міжнародної інвестиційної позиції, становить $65 млрд. Якщо відняти $22 млрд. валютних депозитів, отримаємо цифру $43 млрд., яка і є орієнтиром при оцінці обсягу готівкової валюти, що є у населення. Зазначена цифра не може бути точною оцінкою, тому що не враховує багатьох чинників - готівкового руху валюти через кордон, контрабандну торгівлю та ін..
Проте в цілому порядок цифр саме такий - у населення зараз накопичено до $40 млрд. готівкової валюти ", - аналізує старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук. Експерти інвестиційної групи "ТАСК "оцінюють можливий обсяг коштів у населення в $13-17 млрд. без урахування тіньового сектора економіки. З урахуванням 30% тіньової економіки цифра становить близько $20,7-24,5 млрд.
Навіть якщо оперувати лише офіційною статистикою, то з початку кризи (фактично за один календарний рік) українці вилучили з банківської системи коштів на суму понад $10 млрд. До того ж ця тенденція зберігається і понині. Тільки за останній звітний місяць чистий відтік коштів гривневих депозитів фізичних осіб становив ще 167,1 млн. грн. Всього ж з початку року гривневий депозитний портфель банків зменшився на 13,7 млрд. грн. За цей сумарний час обсяг валютних вкладів у гривневому еквіваленті збільшився лише на 2,6 млрд. грн.
Нічого "готівкового"
Влада, мабуть, зневірились переловити численних майстрів "обналічки" і тепер вирішила боротися власне з готівкою. За словами експертів, останнім часом грошовий обіг в Україні, який здійснюється в готівковій формі, значно збільшився. Саме величезний обіг живих грошей формує середовище, що дозволяє не тільки відмивати незаконно нажите, але й створювати тиск на кредитно-грошову політику держави. Тому влада вирішила за необхідне розробити програму не просто скорочення розрахунків готівкою, але й спробувати повернути всю цю готівкову масу в банківську систему. Першою ластівкою стали зміни до Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом" з метою реалізації сорока рекомендацій міжнародної Групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей (FATF).
Відтепер 100 тис. грн. - Таким буде максимальний розмір операції з готівкою, про яку не треба буде повідомляти Держфінмоніторинг. Після прийняття останньої поправки в сферу інтересів фінрозвідки потрапить чимала частина українців. Хоча на перший погляд все виглядає досить ліберально, адже сума збільшилася на 20 тис. грн. "Якщо враховувати суму в доларовому еквіваленті, то контроль за фінансовими операціями значно посилився. Оскільки з урахуванням девальвації національної валюти раніше встановлені законодавством 80 тис. грн. За курсом 5,05 - це $15,84 тис., а 100 тис. за курсом 8,1 грн. - лише $12,34 тис. ", - говорить керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
До того ж розширено і перелік суб'єктів, які повинні будуть повідомляти Держфінмоніторингу "про великі і сумнівні фінансові операції своїх клієнтів". Крім банків, страхових компаній, товарних і фондових бірж, гральних закладів, ломбардів та платіжних систем, до нього тепер включені торговці нерухомістю (ріелтори), торговці дорогоцінними металами і камінням, торговці предметами антикваріату і мистецтва, нотаріуси, адвокати, аудитори, бухгалтери, філії іноземних підприємств і оператори поштового зв'язку.
Після прийняття таких поправок колишній порядок залишиться лише для безготівкових операцій, що не може не тішити вітчизняних банкірів. І хоча на останніх і ляже велика частина зобов'язань за повідомленням фінрозвідки про готівкові угоди, що перевищують 100 тисяч, вони налаштовані оптимістично, не побоюючись збільшення паперової роботи. Оскільки принципове питання не в тому, щоб контролювати великі витрати громадян (бо виявити в потоці угод, скажімо, з нерухомістю відмивання неправедно нажитого складно), а в тому, щоб стимулювати переведення готівкових коштів населення в безготівкову форму.
Слідом за зміною готівкових лімітів при проведенні фінансових операцій, Національний банк України, у свою чергу, посилив правила роботи на готівковому ринку іноземної валюти. Вже з 20 листопада банки зобов'язані будуть відновити кризову практику єдиного обмінного курсу в усіх відділеннях. До того ж банкам буде заборонено продавати одній фізичній особі валюту на суму більше 80 тис. грн. за один день. Для операцій від 15 тис. грн. необхідно буде надавати посвідчення особи, а в квитанції вказувати прізвище, ім'я та по батькові покупця. При операціях понад 50 тис. грн. у квитанції також вказується серія, номер та дата видачі паспорта, ідентифікаційний код.
На кишенькові витрати
Останнім часом тема боротьби з готівкою несподівано стала популярною. Андрій Шевчишин говорить про те, що це рішення швидше спрямоване на зв'язування спекулятивних операцій на валютному ринку з метою його стабілізації. "Зараз Національний банк прагне знизити грошову масу в обігу, щоб не було гривневого "шматка", яким спекулянти могли б користуватися. Також потрібно подивитися на обсяги коштів поза банківською системою, які знаходяться в приватних руках і через спекулятивні операції по суті розхитують ринок", - підтвердив в інтерв'ю один зі столичних банкірів.
Про те, що в Україні стає менше грошей, говорить і статистика. Відповідно до останнього огляду грошово-кредитного ринку, оприлюдненого Нацбанком, у жовтні монетарна база зменшилась на 3,17 млрд. грн., А грошова маса - на 1,3 млрд. грн. Нацбанк також констатував, що грошова маса знижується вже четвертий місяць поспіль і з початку року впала на 9,2% - до 468,17 млрд. грн. І викликано це переважно двома причинами: відтоком депозитів і активною купівлею валюти населенням і юридичними особами. З одного боку, відтік депозитів повинен був призвести до зростання агрегату М0 (готівка поза банками), але з іншого боку, купівля валюти зменшувала цей агрегат. В результаті М0 з початку року знизився на 3,8%. У цілому така динаміка свідчить про стиснення ліквідності фінансової системи.
Причому в поле зацікавленості фінансової влади потрапили не тільки кошти населення. Національний банк протягом декількох місяців послідовно позбавляє і банки вільних грошей, вилучаючи зайву ліквідність із ринку. Раніше для цього використовувалися депозитні сертифікати НБУ. Іншими словами, Нацбанк приймав вклади від банків і виплачував з них відсотки. Тепер все робиться просто в наказовому порядку - у серпні було введено правило, згідно з яким банки зобов'язані залишати на окремому рахунку в НБУ 40% від суми своїх резервів, сформованих за попередній звітний місяць. З вересня це правило стало ще більш жорстким - тепер потрібно залишати Нацбанку 50% резервів.
У Національному банку і не приховують, що його дії призводять до падіння ліквідності банківської системи. У жовтні НБУ за допомогою депозитних сертифікатів зібрав з банків 6,4 млрд. грн., А рефінансував їх тільки на 660 млн. грн., Але лише за затвердженими раніше програмами фінансового оздоровлення. Залишки на коррахунках банків зменшилися за жовтень на 17,2% - до 13,3 млрд. грн., У той час як Нацбанк заблокував на спецрахунку 5,9 млрд. грн. з 12,5 млрд. грн. обов'язкових резервів за жовтень.
Проте експерти вважають, що позбавляючи ринок величезного грошового навісу, чиновники Національного банку переслідують цілком благородні цілі. Перш за все, зменшення кількості вільних грошей теоретично має знизити інфляцію. Далі - припинити спекуляції з доларами. А на думку керівництва НБУ, саме приватні особи використовують вільні гривні для скуповування доларів.
Тому посилення обігу готівки - це спроба встановлення більш тотального контролю за проведеними операціями. Хоча такі дії навряд чи будуть сприяти активізації безготівкових розрахунків. Швидше за все, ринок нерухомості, ринок дорогоцінних металів, антикваріату і мистецтва чекають тінізація і стагнація, оскільки під моніторинг підпадуть фактично всі угоди, прогнозують його учасники. А розширення кола суб'єктів первинного фінансового моніторингу, на думку Андрія Нестерука, пов'язано з тим, що раніше більша частина операцій, які проходили з використанням готівкової форми розрахунку, не потрапляли в поле зору регулятора.
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас