Страх завів у цінову безвихідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страх завів у цінову безвихідь

Казна та Політика
1453
Після прийняття закону про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, виробники поспішили забезпечити себе від збитків і підвищили вартість деяких найменувань продукції. Проте президент наклав вето на документ, прийнятий парламентом. Продавці доки не знають, залишати новий рівень цін чи повернути колишній. Юристи ж бачать в даній ситуації лише проблеми для самих виробників.
Курйозна для ринку ситуація почалася з того, що наприкінці жовтня Верховна Рада підтримала законопроект №4707, який серед іншого передбачає істотне підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби. Проте чекати підпису президента виробники не стали. І вже з 1 листопада були підвищені ціни на деякі марки сигарет. Як зазначають в коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", за даними ДПА, ціни на деякі марки сигарет також підвищувалися у вересні і жовтні 2009 р., хоча ставка акцизу тоді не змінювалась.
"Наприклад, ціни на пачку сигарет без фільтру з серпня по листопад зростали: "Козак" - з 2,90 до 4,40 грн., а "Ватра" - з 3 до 5 грн..",- зазначають в коаліції. "Вони могли б діждатися рішення президента і підняти ціни вже з грудня, хоча це означало б для них втрату частини прибутку. Але тютюнові корпорації хочуть гарантувати свої прибутки за будь-яких обставин і роблять це за рахунок курців, на захист яких вони нібито виступають", - говорить завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський.
У виробників поки немає відповіді на питання про те, чи повертати ціни на колишній рівень. Як зазначають в "Брітіш Амерікан Тобакко Україна", цінова політика компанії формується, виходячи з купівельної спроможності населення, акцизу, собівартості сировини і виробництва, коливання курсів валют, інфляції та іншого. "Відповідно, рішення про перегляд цін приймаються з врахуванням всіх перерахованих вище чинників ціноутворення", - говорить керівник відділу корпоративних зв'язків "Брітіш Амерікан Тобакко Україна" Андрій Кріль.
"JTI-Україна" також підвищила ціни на деякі позиції в асортименті, і рішення про ціни у цього виробника доки теж немає. "Ми зараз в підвішеному стані, ми не знаємо, що робитимуть депутати - долатимуть вето чи ні", - говорить директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.
Антимонопольний комітет анітрохи не стурбований подібним підвищенням цін найбільших учасників ринку і розслідування проводити не має наміру. "Жодних звернень до нас не надходило", - говорить керівник прес-служби АМКУ Богдан Яценюк. За його словами, передумовою для розслідування на ринку тютюну міг би стати різкий стрибок цін до одного рівня, якого не сталося. У бажанні забезпечити себе від збитків компанії самі себе загнали в цінову безвихідь.
Як зазначає партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Максим Копейчиков, ті партії, які вже були задекларовані, наприклад, по 8 грн., тепер не можна продати по 5 грн. "А в багатьох торговельних точках ще залишилися запаси сигарет за старими цінами, які не можна продати за новою вартістю", - зазначає юрист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас