Банк "Арма" залишився без підтримки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Арма" залишився без підтримки

4000
Сьогодні закінчився термін мораторію на задоволення вимог кредиторів банку "Арма". За час його дії тимчасова адміністрація не змогла залучити інвесторів і подала прохання про ліквідацію банку. Але в Нацбанку вірять, що зможуть знайти покупця на збитковий банк. На це у них є ще п'ять місяців. Якщо ліквідація "Арми" стане неминучою, юридичні особи зможуть повернути вклади на 95 млн грн. лише шляхом отримання прав вимоги до позичальників банку.
В банку "Арма" 15 листопада завершилась дія мораторію на задоволення вимог кредиторів. Через відмову одного з потенційних інвесторів від своїх обіцянок, компанії "Петрус", тимчасова адміністрація подала до Нацбанку заявку на ліквідацію банку. "У Нацбанку поки думають, але у нас більше немає альтернативних інвесторів. В четвер мій заступник подав до НБУ рекомендацію про відкликання ліцензії, хоча вони можуть продовжити мораторій, - сказав тимчасовий адміністратор "Арми" Олександр Довгополюк.- Думаю, тут діють політичні мотиви - в Нацбанку зараз не хочуть збільшувати кількість ліквідовуваних банків".
З початку кризи НБУ ініціював ліквідацію лише чотирьох банків, тоді як тимчасові адміністрації працювали або продовжують працювати в 25 установах. В "Армі" був введений шестимісячний мораторій на термін з 17 квітня по 16 жовтня, але пізніше продовжений до 15 листопада. На думку Довгополюка, НБУ може продовжити мораторій ще на п'ять місяців.
Тимчасовій адміністрації "Арми" ще влітку вдалось знайти інвесторів: групу компаній "Петрус" (алкогольний бізнес, імпорт продуктів харчування, будівництво) і "Гамма-консалтинг" з групи "Гамма", що займається телекомунікаційним бізнесом та адвокатською діяльністю. Джерело тоді повідомило, що "Гамма" пов'язана з сином лідера Компартії - Андрієм Симоненком. "Петрус" повинна була збільшити статутний капітал банку так, щоб контролювати 75%+1 акцію (було потрібно 225 млн грн.), а "Гамма" - надати субборг на 40 млн грн. "Петрус" від своїх намірів відмовилася, повідомили в "Армі". Вчора керівництво групи "Петрус" на дзвінки не відповідало.
За час роботи тимчасового адміністратора власний капітал банку "Арма" скоротився з 87,4 млн грн. на 1 квітня до мінус 269,8 млн грн. на 1 жовтня через збитки за 9 місяців в обсязі 360 млн грн. Втім, в НБУ вважають, що в "Арми" є шанс продовжити роботу. "Ми доки не прийняли остаточного рішення. Днями в банку з'явився новий іноземний інвестор, який готовий вкласти гроші, - повідомив директор дирекції з банківського регулювання та нагляду НБУ Василь Пасічник.- Багато інвесторів забувають про свою готовність вкласти кошти, але, думаю, в "Арми" ще є шанси".
Експерти так не вважають. "Слабо віриться, що хтось захоче його купити, тому що немає сенсу інвестувати в маленький банк з поганою репутацією. Легко купити невеликий банк без проблем, - говорить віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов.- Нацбанк просто намагається відкласти рішення, сподіваючись на прихід інвесторів".
Ліквідація банку принесе дуже багато проблем вкладникам. "В 'Армі' зависли гроші відомих осіб, включаючи компанії Миколи Азарова (народний депутат від Партії регіонів) і Петра Симоненка. Якщо почнеться ліквідація, вони втратять шанс повернути хоч би частину коштів. Юридичні особи знаходяться в самому кінці списку на повернення вкладів. Але можна поступитися вкладникам правами вимоги за кредитами", - сказало джерело, близьке до "Арми". Симоненко на дзвінки не відповідав, а мобільний телефон Азарова вчора був відключений.
Вклади фізосіб в "Армі", за даними НБУ, на 1 жовтня складали 238,7 млн грн., підприємств - 95,8 млн грн., кредитний портфель - 448,2 млн грн. "Для передачі потрібно оформити договори переведення боргів від банку вкладникам, - говорить керуючий партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк.- Як правило, кредити забезпечені ліквідною заставою, яку можна продати. Тому вкладникам більш вигідно працювати з позичальниками, ніж чекати своїх грошей від вмираючого банку". Згідно зі ст. 514, 516 Цивільного кодексу, переводиться вся сума боргу, а заміна кредитора не вимагає згоди боржника.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас