МВФ не виключає запровадження у майбутньому податку Тобіна для світового банківського сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не виключає запровадження у майбутньому податку Тобіна для світового банківського сектора

Казна та Політика
292
Міжнародний валютний фонд вивчає різні пропозиції, включаючи запровадження так званого податку Тобіна на фінансові операції і страхові платежі для банків, заявив в п'ятницю провідний економіст цієї організації, передає Reuters.
Олівьє Бланшар сказав, що Фонд представить першу доповідь з цього питання Групі G20 в квітні 2010 р., але уточнив при цьому, що будь-які збори не повинні ставити в скрутне становище кредитні програми фінансових установ. За його словами, мабуть, банкам доведеться платити "страхову премію" за ризики. Також не виключається введення, як варіант, податку на транзакції, але це питання ще необхідно ретельно продумати, аби не нашкодити капіталізації банків та їх здатності видавати кредити під нормальний відсоток.
Між тим, минулого тижня директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що його організація не намагатиметься запровадити податок Тобіна - міжнародний податок на фінансові операції, що дозволяє формувати міжнародні фонди для вирішення міжнародних проблем у сфері економіки.
На засіданні міністрів фінансів G20 7 листопада прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун заявив, що розгляд питання про введення загальносвітового податку на фінансові транзакції є екстреним завданням. За його словами, отримані від подібного податку фінансові кошти підуть на стабілізацію банків в разі їх краху. Мається на увазі, що банки могли б відраховувати зі всіх своїх операцій невеликий в межах 1% податок. Кошти від нього можуть бути закумульовані до фонду і витрачені на підтримку проблемних кредитних організацій.
Податок на міжнародні фінансові транзакції покликаний зменшити привабливість арбітражних операцій, так званих carry trade, коли найбільші оператори ринку отримують спекулятивний прибуток від запозичень в низкодоходних валютах і розміщення коштів у валютах країн з вищими відсотковими ставками.
Саме банки більше зацікавлені у відрахуванні страхового збору - це зрозуміліший і легко здійснюваний механізм.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас