АУБ закликає Ющенка схвалити закон про посилення терміну повернення експортної валютної виручки до України з 180 до 90 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ закликає Ющенка схвалити закон про посилення терміну повернення експортної валютної виручки до України з 180 до 90 днів

Валюта
394
Асоціація українських банків закликає президента Віктора Ющенка схвалити прийнятий парламентом 22 жовтня закон про посилення терміну повернення валютної виручки до України після експорту товарів і послуг з 180 до 90 днів (законопроект №3585).
Про це говориться в повідомленні АУБ.
"Асоціація українських банків звернулася до Президента з обґрунтуванням необхідності підписання ухваленого парламентом закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" від 22.10.2009".
Крім посилення терміну повернення валютної виручки, цей закон також передбачає встановлення вимог до мінімального розміру статутних фондів банків на рівні 75 млн. гривень замість колишніх 10 млн. євро (у еквіваленті), введення обмежень на надання валютних кредитів фізичним особам (окрім валютних кредитів на навчання і лікування за кордоном).
Також в законі збережені норми про надання комерційним банкам права за узгодженням з позичальниками реструктуризувати заборгованість з кредитів на придбання житлової нерухомості шляхом надання позичальникам відстрочення зі сплати суми основного боргу, шляхом продовження терміну кредитних договорів, а також шляхом зміни способу нарахування відсотків із кредитів.
Зокрема, банки можуть реструктуризувати іпотечні кредити на суму до 1 млн. гривень, при цьому після реструктуризації сума платежів за кредитом не повинна перевищувати 35% місячного доходу позичальника.
В законі також міститься норма про введення на період фінансово-економічної кризи мораторію на примусове виселення з житла, в якому проживає фізособа-іпотекодавець, в разі своєчасної виплати ним відсотків за іпотечним кредитним договором або із затримкою виплати відсотків не більше ніж на 2 місяці.
Цей закон також передбачає введення мораторію на оподаткування доходів фізосіб від розміщення депозитів в банках на період до 2013 року.
Як повідомляло агентство, 23 червня 2009 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №3585.
Не дивлячись на прийняття даного документа 23 червня, він не був підписаний Президентом і не набув чинності.
У зв'язку з наявністю недоробок і низки протиріч в проголосованій 23 червня редакції цього закону, парламент вирішив проголосувати за законопроект №3585 в цілому ще раз 22 жовтня, при цьому недоробки і протиріччя було усунено.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас