ВАСУ призупинив свою роботу через відсутність фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВАСУ призупинив свою роботу через відсутність фінансування

Казна та Політика
388
У зв'язку з відсутністю коштів на відправлення поштової кореспонденції, оплати послуг, закупівлю паперу і дисків Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) вимушений припинити свою роботу.
Про це говориться в заяві суду, оприлюдненій його прес-службою.
До сьогодні ВАСУ здійснював відправлення поштової кореспонденції у борг. Проте зараз "Укрпошта" відмовляється надавати свої послуги у зв'язку із заборгованістю. За жовтень вона становить близько 62 тис. грн.
Cитуація із фінансуванням всіх адміністративних судів критична, про що керівництво ВАСУ і органи суддівської самоврядності неодноразово повідомляли президентові України, Кабінету міністрів і Верховній Раді. Цього року таких звернень було близько 30, проте становище з фінансуванням так і не змінилось.
В заяві ВАСУ наголошується, що в 2009 р. до суду надійшло більше 50 тис. проводився касаційний перегляд у 25 тис. справ. Щодня ВАСУ відправляє близько 3 тис. одиниць кореспонденції (постанов, судових справ, повісток-повідомлень і тому подібне) і затримка її відправлення навіть на один день створює серйозні проблеми з розглядом скарг і призводить до порушення процесуальних термінів.
"Водночас, коли в Україні почався виборчий процес, де адміністративним судам процесуальним кодексом відведена надзвичайно важлива роль, суди не мають коштів навіть на відправлення поштової кореспонденції", - йдеться в заяві ВАСУ.
Вищій адміністративний суд України, відповідно до частини 11 статей 176 Кодексу адміністративного судочинства України, під час виборів Президента України виступатиме як суд першої і останньої інстанції в разі оскарження їх результатів.
Також нагадаємо, що Вищий адміністративний суд України - це та інстанція, яка розглядатиме багато справ зі встановлення ЦВК результатів виборів Президента України. Не дивно, що останнім часом ВАСУ перебуває в центрі уваги - і політиків, і ЗМІ, і правоохоронців. Так, недавно голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що керівництво ВАСУ перешкоджає слідчій групі у складі співробітників СБУ, Генеральної прокуратури і НБУ, здійснити перевірку рахунків голови суду Олександра Пасенюка.
В свою чергу Пасенюк заявив, що звинувачення керівництва ВАСУ в причетності до корупції і прагнення провести перевірки господарської діяльності суду є спробою тиску на судову систему напередодні президентських виборів. "Потрібно розуміти, яка саме перевірка нав'язується Вищому админсуду і в який час ця ідея з'явилася, - говорить Пасенюк. - Адже під ревізією "окремих питань фінансово господарської діяльності" ховається перевірка законності відряджень, заробітної плати, інших видів грошових витрат і відпусток, за 2007-2009 роки всіх суддів ВАСУ, більшість з яких беруть участь в розгляді виборчих суперечок."
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас