Українська зернова асоціація закликає уряд терміново вирішити питання відшкодування ПДВ експортерам зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська зернова асоціація закликає уряд терміново вирішити питання відшкодування ПДВ експортерам зерна

Аграрний ринок
269
Українська зернова асоціація (УЗА), що об'єднує зерноторгові компанії в Україні, закликає уряд терміново погасити заборгованість перед експортерами зерна з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). Як повідомив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко в четвер, борг держави перед експортерами сільськогосподарської продукції складає близько 3,5 млрд грн.
Він, зокрема, відзначив, що держава практично не виділяє кошти на погашення ПДВ трейдерам через Аграрний фонд. За інформацією В.Клименка, експортерам зерна з держказначейства не надходили 761 млн грн. за раніше оформленими біржовими контрактами, укладеними з Аграрним фондом.
УЗА закликає уряд в листопаді цього року повністю профінансувати операції Аграрного фонду з відшкодування ПДВ експортерам зерна, а також у листопаді-грудні погасити борги перед трейдерами на суму 3 млрд грн.
Президент УЗА вважає, що проблеми з відшкодуванням ПДВ закладені в недостатній сумі, передбаченій держбюджетом на ці цілі. Він, зокрема, відзначив, що в державному бюджеті-2009 на відшкодування ПДВ закладено 36,5 млрд грн. при необхідних 51 млрд грн. (це якщо обсяги експорту відповідатимуть торішнім).
За словами В.Клименка, в держбюджеті на 2010 рік на відшкодування ПДВ передбачено 20 млрд грн. Він вважає, що ця сума має бути збільшена до 50 млрд грн.
"Ми хочемо, щоб в бюджеті фігурувала справжня сума на відшкодування ПДВ і був рядок "зокрема ПДВ для аграрного сектора", - сказав керівник УЗА.
Він також висловив стурбованість зростанням логістичних витрат на експорт зерна. За його словами, з жовтня 2007 року по липень 2009 року "вартість маркетингового ланцюжка" зросла на 210 грн. на тонну.
"За експертними даними, виробники зерна та олійних культур можуть втратити з урожаю 2009 року до 10 млрд грн. через подорожчання маркетингового ланцюжка і проблеми з відшкодуванням ПДВ", - сказав він.
Як повідомлялося, в лютому цього року уряд України затвердив схему відшкодування ПДВ трейдерам зерном через Аграрний фонд. Вона передбачає, що Аграрний фонд продає трейдерам зерно на Аграрній біржі за середньовиваженими цінами, що склалися впродовж трьох попередніх торговельних сесій, але не нижче ціни закупівлі зерна з урахуванням витрат, пов'язаних з його зберіганням. Сам взаємозалік проводиться через рахунки Держказначейства протягом одного операційного дня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас