Президент Польщі вважає, що новий газовий договір з РФ несе загрозу планам диверсифікації постачань газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Польщі вважає, що новий газовий договір з РФ несе загрозу планам диверсифікації постачань газу

Енергетика
389
Президент Польщі Лех Качинський висловив стурбованість можливим підписанням нового договору з Російською Федерацією про постачання газу в країну через можливу загрозу планам диверсифікації газових постачань. Про це Л.Качинський сказав в інтерв'ю телеканалу Polsat.
Глава Польської держави сказав, що обсяги газових постачань з РФ разом з внутрішнім видобутком Польщі на 100% забезпечать газові потреби країни, що ставить під сумнів економічну доцільність будівництва газопорту на Балтійському морі, завдяки якому поляки хотіли зменшити свою залежність від російських постачань.
"Якщо сьогодні будуватимемо систему постачань газу в Польщу, в рамках якої газопорт, по суті, не потрібен, то й тиск, щоб цього не робити, буде дуже сильним, особливо в складній економічній ситуації", - сказав він.
Л.Качинський відзначив необхідність спорудження газопорту "незалежно від економічних обґрунтувань".
Як повідомлялося, в кінці жовтня польські PGNIG і "Газпром" домовилися продовжити міжурядовий контракт на 15 років до 2037 року і збільшити об'єми щорічних постачань з 8-9 до 10,27 млрд. кубометрів газу, починаючи з наступного року.
Домовленості можуть набрати чинності після внесення відповідних змін до міжурядового договору від 1993 року.
PGNIG переконує, що продовження контракту і збільшення обсягів постачань не загрожує планам диверсифікації, оскільки Польща до 2015 року збільшить щорічне споживання газу на третину до 18 млрд. кубометрів газу.
Довідка. Польща стала єдиною країною з 27 держав Євросоюзу, яка після закінчення газового конфлікту України і Росії на початку цього року продовжує недоотримувати близько 25% імпортного газу, який їй раніше поставляв швейцарський трейдер "РосУкрЕнерго".
Деякі експерти вважають, що "Газпром" використовував складну ситуацію поляків для того, щоб добитися для себе низки важливих поступок щодо транзиту свого газу через польську територію в Німеччину, а також "зламати" польські плани диверсифікації газових постачань.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас