Ющенко ветував закон про підвищення акцизів на тютюн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко ветував закон про підвищення акцизів на тютюн

Казна та Політика
794
Президент Віктор Ющенко ветував збільшення доходів державного бюджету на 2009 рік на 5,538 млрд. гривень до 251,053 млрд. гривень і витрат - на 5,939 млрд. гривень до 279,917 млрд. гривень.
Про це зазначається в повідомленні прес-служби Президента. Ющенко повернув до парламенту зі своїми пропозиціями закон "Про внесення змін до законів України "Про державний бюджет України на 2009 рік" і "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби".
Пропозиції Президента під час повторного розгляду цього закону в Раді представлятиме перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак.
Цей закон передбачає підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.
Зокрема, адвалорна ставка акцизу (ставка у відсотках до обсягу реалізації) на сигарети підвищена ним з 20% до 36%. Ставки акцизного збору з одиниці реалізованого товару підвищені таким чином: із сигарет - з 60 до 80 гривень за 100 штук; із сигарет без фільтру - з 35 до 44 гривень за 1 тис. штук; із сигарет з фільтром - з 60 до 80 гривень за 1 тис. штук; із тютюну, його замінників і тютюнових екстрактів - з 25 до 31 гривні за 1 кг; із тютюну для куріння - з 35 до 44 гривень за 1 кг; із жувального і нюхального тютюну - з 10 до 12,5 гривні за 1 кг
Ющенко вважає, що встановлення нової ставки акцизного збору на тютюнові вироби може призвести до скорочення виробництва і, відповідно, до зменшення об'ємів їх продажів, а як слідство - мобілізації надходжень до держбюджету, у тому числі з податку на прибуток підприємств, податку на додаткову вартість, може бути не забезпечена.
На його думку, скорочення виробництва тютюнових виробів може спричинити і звільнення працівників галузі. Також він підкреслює, що збільшення ставок акцизного збору пропонується здійснити без дотримання правил, встановлених законом "Про систему оподаткування", який є базовим законодавчим актом для таких дій. Як повідомляло агентство, Рада ухвалила цей закон 22 жовтня. Він також передбачає списання НАК "Нафтогаз України" і її дочірнім підприємствам "Укргаздобича" і "Укртрансгаз" пені і штрафів, нарахованих за порушення податкового, митного і валютного законодавства.
Крім того, закон передбачає збільшення фінансування низки напрямів в рамках діяльності Міністерства закордонних справ.
Закон також передбачає збільшення витрат Центральної виборчої комісії в рамках програми "Керівництво і управління у сфері проведення виборів і референдумів" на 4,460 млн. гривень і збільшення витрат в рамках діяльності Міністерства оборони.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас