ФРС: Відновлення американської економіки буде повільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС: Відновлення американської економіки буде повільним

Казна та Політика
347
Представники Федеральної резервної системи (ФРС) США вважають, що американська економіка після кризи відновлюватиметься повільно і нерівномірно. Свої висновки вони обґрунтовують даними про високий рівень безробіття і слабкою платоспроможністю споживачів.
"Сила і стійкість розвитку національної економіки під питанням", - вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Джанет Йеллен, повідомляє Reuters.
За її словами, високе безробіття, повільне зростання кількості нових робочих місць і незначне підвищення зарплат сьогодні заважають швидкому відновленню найбільшої економіки світу. У цій ситуації ФРС США повинна забезпечити високу пристосовність монетарної політики для створення нових робочих місць. При цьому вона зазначила, що на якомусь етапі доведеться посилити монетарну політику.
Погоджується з колегою і глава ФРБ Далласа Річард Фішер. Серед інших ризиків для відновлення американської економіки він називає поганий стан ринку комерційної нерухомості і серйозну залежність від державних стимул-реакцій. Враховуючи все вище перелічене, є підстави вважати, що облікова ставка в США, що знаходиться зараз на рекордно низькій позначці, залишиться незмінною і в осяжному майбутньому, додають експерти.
Фішер зазначає, що обіцянка ФРС утримувати ставку на низькій позначці протягом "тривалого періоду" може спровокувати небажану спекулятивну діяльність на фінансових ринках. "Якщо низька ставка почне чинити безладний вплив на ринки, Комітет з операцій на відкритому ринку та інша влада розроблять відповідні заходи захисту", - говорить він. Також Фішер додав, що до теперішнього часу "долар не піддавався безладному знеціненню".
Представники американського Центробанку вказують, що дія таких програм, як податкові знижки і пільги, при покупці автомобіля добігає кінця. При цьому споживчий попит, ймовірно, не зможе заповнити цю прогалину, враховуючи стан ринку праці.
"При подібному стані справ не можна сподіватися на швидке відновлення зростання робочих місць", - говорить президент ФРБ Атланти Денніс Локхарт. Проте він додає, що в разі негативного розвитку подій ФРС США доведеться посилити грошово-кредитну політику навіть при високому рівні безробіття.
Нагадаємо, в своєму недавньому зверненні до нації президент США Барак Обама заявив про те, що американська економіка почала відновлюватися після важкої і глибокої рецесії. За підсумками III кварталу ВВП країни збільшився на 3,5%. Це вперше більш ніж за річний період економіка показала ознаки зростання. Проте ситуація на ринку праці все ще залишається гнітючою: рівень безробіття підскочив в жовтні до 10,2% - максимального показника з квітня 1983 р. Економісти прогнозують, що вже до середини наступного року безробіття досягне 10,5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас