НБУ розробив комплекс заходів для збільшення кредитування реального сектора економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розробив комплекс заходів для збільшення кредитування реального сектора економіки

Валюта
920
Національний банк України (НБУ) розробив комплекс заходів, спрямованих на стимулювання кредитування банками реального сектора економіки.
Постановою правління НБУ від 3 листопада 2009 № 650 "Про стимулювання кредитування економіки України", текст якого направлений комерційним банкам, затверджений тимчасовий механізм, що діє до 31 грудня 2011 року, який передбачає, що банки при розрахунку резерву із кредитних операцій, класифікованих як сумнівні або безнадійні, можуть враховувати 100% вартостей забезпечення у вигляді безвідкличних безумовних гарантій банків з рейтингом не нижче ніж "інвестиційний клас" за шкалою міжнародних рейтингових агентств Fitch, Moody’s, Standard&Poors.
Крім того, при розрахунку чистого кредитного ризику з кредитів, наданих підприємствам, які вчасно виконують свої кредитні зобов'язання, банки можуть не враховувати збитки позичальника при оцінці його фінансового стану. Банки можуть також приймати забезпечення у вигляді нерухомого майна з такими коефіцієнтами залежно від категорії кредитної операції: стандартна - 80%, під контролем - 70%, субстандартна - 60%; а також застосовувати коефіцієнт ризику у розмірі 50% при розрахунку нормативу адекватності регулятивного капіталу/платоспроможності (Н2).
Кредитно-фінансовим установам дозволено при розрахунку кредитного ризику при резервуванні не коректувати розмір регулятивного капіталу на суму перевищення загальної суми операцій на одного контрагента над нормативним значенням максимального розміру кредитної ризику на одного контрагента, якщо таке перевищення пов'язане з кредитуванням товаровиробників і становить не більше п'яти відсоткових пунктів.
НБУ рекомендує банкам зробити кредити доступнішими для підприємств.
"При наданні кредитів позичальникам-товаровиробникам визначати рівень плати по кредитах, виходячи з розміру облікової ставки НБУ (10,25% річних), підвищеної не більше ніж на п'ять процентних пунктів залежно від рівня ліквідності забезпечення. Кошти, що вивільняються в результаті вживання заходів, передбачених цією постановою, направляти виключно на кредитування позичальників-товаровиробників", - говориться в постанові.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас