Ринок акцій РФ зріс 2-й день поспіль слідом за світом, індекс ММВБ увійшов до зони 1320-1380 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ зріс 2-й день поспіль слідом за світом, індекс ММВБ увійшов до зони 1320-1380 пунктів

Фондовий ринок
82
Ринок акцій РФ у вівторок зріс другий день поспіль услід за світовими майданчиками, індекс ММВБ увійшов до зони 1320-1380 пунктів, де наголошувався бічний рух в кінці жовтня.
За підсумками дня індекс ММВБ піднявся до 1322,8 пункту (+1,39%), індекс РТС - до 1436,97 пункту (+2,08%); ціни більшості "фішок" на біржах додали 0,2-4,5%.
Ф’ючерс на індекс РТС знизився до базового активу всього на 9,3 пункту, що говорить про помірно негативний настрій гравців.
Подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,8% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+3,8%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,2%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+1,6%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,4%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,3%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+3,2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+4%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+0,9%).
Подешевшали акції "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-1%).
Підвищена волатильність відзначалася в секторі привілейованих акцій Сбербанку Росії, які вранці досягали 56,5 крб. за штуку (максимум з кінця травня минулого року), а до закриття торгів коштували 53,25 рубля (+1,9%).
Ажіотажний злет "префів" банку в останні дні відбувався без новин, трейдери називають різні причини: можлива конвертація "префів" у звичайні папери, конвертація акцій в ADR в США, просто дорозміщення депозитарних розписок на акції Сбербанку.
Європейські індекси у вівторок помірно зросли (індекс FTSE додав на 0,14%), також невелике зростання індексів (у середньому на 0,1%) наголошувалося на початку торгів в США.
Негативом для Європи стали дані про довіру інвесторів і аналітиків до економіки Німеччини за листопад (індекс довіри ZEW знизився другий місяць поспіль - до 51,1 пункту з 56 пунктів в жовтні, аналітики прогнозували зменшення показника до 55 пунктів) і про промислове виробництво у Франції у вересні (показник впав на 1,5% при прогнозах зростання на 0,5%).
Нафта закріпилася вище $80 за барель WTI після локальної корекції вдень в район $79 через ослаблення урагану "Іда", що знижує необхідність подальшого скорочення видобутку нафти в Мексиканській затоці. Ціна грудневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI склала $80,73 за барель (+0,8%).
Як відзначає провідний аналітик ІФ "Олма" Антон Старцев, у другій половині дня по більшості високоліквідних паперів пройшла невелика корекція вниз. Котирування "блакитних фішок" повторили динаміку європейських фондових індексів, зростання по яких припинилося на тлі слабких даних про довіру інвесторів у Німеччині й заяви міжнародного рейтингового агентства Fitch про те, що Британія має найбільші ризики зниження рейтингу зі всіх країн, що має рейтинг рівня "AAA". Тим часом на ринках, як і раніше, присутня надлишкова ліквідність, і що цього разу утримала російські папери в "плюсі". Поки немає явних погроз "схлопувания" глобальної ліквідності, трейдери залишаються настроєними оптимістично стосовно ринків акцій і сировини, вважає він.
"Індекс ММВБ в процесі торгів пробив опір на рівні 1310 пунктів. Продовження позитивної динаміки виглядає найбільш вірогідним сценарієм найближчим часом. Найближчий опір по індексу розташований на рівні 1380 пунктів", - відзначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна.
За оцінкою аналітика компанії "БКС-експрес" Дмитра Савченка, пробій рівня опору 1300 пунктів по індексу ММВБ може привести ринок до річних максимумів, причому висхідний рух не обійдеться без корекцій. Якщо ринок США відновив максимуми, то на нашому ринку знайдеться немало таких же ідей зростання, хоча темпи підйому може стримати нафта. На ринку давно "гуляє" тема про те, що рівень "кешу" в західних банках і крупних компаніях перебуває на максимальному рівні. Раніше було схоже на те, що всі готуються до гіршого, тому збільшувалася подушка ліквідності, але зараз, схоже, гроші почали шукати активи. Зростання терпимості до ризику стало підсумком минулого тижня, коли спочатку ФРС США, а потім міністри фінансів G20 дали достатньо приводів для монетарного оптимізму. Ринок праці США додав лише упевненості в м'якій монетарній політиці ФРС. У результаті ми бачимо деструктивне зростання, що випереджає макроекономічні події, але до цього вже не звикатися, констатує він.
За словами аналітика Промсвязьбанку (РТС: PRSB) Олега Шагова, оптимізм вітчизняних "биків" стримувався негативом з Європи, де вийшла макроекономічна статистика, що розчарувала інвесторів. Індекс ділових очікувань ZEW різко знизився в листопаді, що говорить про падіння довіри інвесторів до німецької економіки в зв’язку із завершенням термінів дії програм держдопомоги і збільшення безробіття, що наближається.
Фаворитами зростання на російському ринку акцій у вівторок опинилися акції компаній електроенергетики, що наздоганяли решту секторів, які пішли від них у відрив на початку тижня. Найбільшу цікавість інвестори виявили до покупок акцій мережевих компаній - ФСК і МРСК, відзначає аналітик.
Начальник аналітичного відділу ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Микола Подлєвських вважає, що корекція ринку після бурхливого зростання останніх днів була б корисна. "Але на цьому тижні ринку дуже важливо отримати сигнал, що жовтнева корекція завершується і поки не отримає продовження. Дороговказ позначеної країнами G20 подальшої фінансової підтримки указує на бажаність продовження зростання на ринку. "Фахівець з дефляцій" Бен Бернанке (глава ФРС) не може дозволити фондовому ринку йти в глибоку корекцію доти, доки зелені паростки в реальній економіці не стануть стійкішими. А значить, інвестори чекають "продовження банкету" на ринку і продовжують робити на це ставки. З відомою для фондового ринку обережністю можна прогнозувати продовження спроб зростання цін, вважає він.
Американські фондові індекси напередодні зросли на рішенні G20 зберегти заходи стимулювання економіки.
Міністри фінансів і глави центральних банків G20 підтвердили у вихідні, що не поспішатимуть зі згортанням заходів підтримки економіки, і затвердили річний графік реалізації конкретних заходів для досягнення стійкого зростання. Представники провідних світових країн як і раніше побоюються, що хиткий баланс у світовій економіці, яка ледве почала оправлятися від кризи, може бути порушений поспішним згортанням антикризових заходів.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідерами зростання стали акції "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) (+8,1%), "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (+6,2%), "КамАЗу" (РТС: KMAZ) (+5,8%), "МРСК Холдинг" (+4,3%).
Подешевшали папери ТГК-14 (РТС: TGKN) (-3,1%), ТГК-9 (РТС: TGKI) (-2,9%), "Распадської" (РТС: RASP) (-2,5%), "Акрону" (РТС: AKRN) (-2,4%), "Мечелу" (РТС: MTLR) (-2,2%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $13,56 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $610,981 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 90,04 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 31,843 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас