ЄК: У 2014 р. держборг Євросоюзу буде дорівнювати сукупному ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: У 2014 р. держборг Євросоюзу буде дорівнювати сукупному ВВП

Казна та Політика
444
Сукупний держборг країн ЄС в найближчі п'ять років може досягти рівня 100% від ВВП. З таким прогнозом на зустрічі міністрів фінансів виступили аналітики ЄК. Аби уникнути негативного розвитку подій, необхідно почати поступове зниження бюджетних витрат і держпідтримки національних економік, повідомляє РБК daily.
Згідно зі встановленими нормами, максимальний цільовий обсяг державного боргу країни - кандидата на вступ до єврозони становить 60%. Але вже в 2008 р. борг всіх 27 країн - членів ЄС склав 61,5% від сукупного ВВП, що на 2,8% перевищує показники 2007 р. Уряди більшості країн єврозони вирішили продовжити витратні програми із підтримки економік як мінімум до 2011 р. В результаті 20 з 27 країн ЄС будуть змушені порушити Пакт стабільності і зростання, в якому записано, що рівень дефіциту держбюджету не може перевищувати 3% від ВВП.
Згідно із доповіддю ЄК, наступного року держборг ЄС досягне 84% від ВВП, а в 2011 р. перевищить 88%. Вчора її аналітики зробили і довгостроковий прогноз, який дає ще менше приводів для оптимізму: через п'ять років держборг Євросоюзу дорівнюватиме сукупному ВВП.
Найгірше із фінансовою дисципліною в Латвії, Іспанії, Ірландії, Великобританії і Греції. Автори дослідження попереджають, що фінансовій владі цих країн найближчими роками загрожують ще серйозніші випробування через зростання витрат на охорону здоров'я і пенсійне забезпечення.
Так, держборг Греції, який в 2008 р. був на рівні 97,6%, через два роки може дорости до 135,4% від ВВП, що є рекордом для єврозони. "Зростання держборгу безпрецедентне, його динаміка - це бомба, яка може підірвати всі основи економіки", - заявив міністр фінансів країни Георгіос Папаконстантіну, який обійняв свою посаду місяць тому. Він пообіцяв, що наступного року бюджетний дефіцит зменшиться з 12,7 до 9,4%. Темпи падіння економіки знизяться з 1,5 до 0,3%.
Як відзначають експерти Лісабонської ради і Allianz Group, які вчора опублікували спільне дослідження економічного зростання країн ЄС, для того, щоб побороти рекордне зростання держборгу, глави Євросоюзу повинні починаючи з 2011 р. скорочувати бюджетні витрати на 2% на рік. "В даний момент стимулювання економіки життєво необхідне. Але урядам країн ЄС необхідно бути дуже пильними, пригадати уроки минулого і не допустити утворення нових "бульбашок", - заявив один з авторів доповіді Майкл Хейзе.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас