У Нацбанку дуже попросять грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку дуже попросять грошей

Казна та Політика
7295
Відмова Міжнародного валютного фонду надати Україні черговий транш кредиту stand by призведе до посилення тиску на Нацбанк з боку уряду. Кабмін, який дуже розраховував на гроші МВФ, шукатиме будь-які джерела для покриття нестачі в розмірі 40 млрд. грн.
Експерти чекають, що відстрочення наступного траншу кредиту МВФ не обіцяє нічого хорошого Нацбанку. "Відсутність фінансування бюджету з боку МВФ в 2009 р. змусить уряд підсилити тиск на НБУ та інших економічних агентів з метою збору грошових коштів. Проте ми чекаємо, що уряд не зможе акумулювати усередині країни 32-33 млрд. грн., на які він міг би розраховувати в разі позитивного рішення по четвертому траншу в 2009 р." - відзначив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
На вівторок намічено засідання моніторингового комітету з виконання домовленостей з МВФ. На ньому буде присутній прем'єр Юлія Тимошенко, а також запрошені представники Секретаріату президента і НБУ. "Ми закликаємо президента і НБУ працювати конструктивно і утриматися від публічних нападок і пропаганди, оскільки це не те, що зараз потрібне Україні. Я сподіваюся, що завтра ми зможемо зробити такий крок", - вчора натякнув на щось віце-прем'єр Григорій Немиря.
В свою чергу, в Нацбанку настроєні прагматично. "Вони можуть приймати які завгодно закони. Євро-2012, епідемія - що завгодно. Але ми не дамо ні копійки, щоб не допустити інфляцію. Інакше постраждають всі", - відзначило джерело "i" в НБУ.
"Це спочатку була пастка, з якої не можна вибратися. Тому що всі кошти прямували не на усунення внутрішніх причин кризи, а на затикання дір і виплату зовнішнього боргу", - вважає екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.
Зокрема, з відмовою МВФ різко підвищуються ризики невиконання бюджету. В п'ятницю на сайті президента з'явився прогноз недобору доходів до загального фонду держбюджету за підсумками року - 40 млрд. грн. На думку Яременка, зараз видно чотири ознаки того, що в майбутньому Україна не матиме джерел для наповнення бюджету. Це - загасання економіки, відсутність кредитування, близький до колапсу стан банків і їх переорієнтація на купівлю ОВДП замість кредитування.
"До того ж НБУ проводить жорстку монетарну політику під приводом боротьби з інфляцією, але робиться це в найбільш непотрібний момент - якраз тоді, коли економіка потребує стимулювання. Тому внутрішніх джерел для наповнення бюджету в майбутньому немає і бути не може", - вважає експерт.
Директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин припускає, що соціальні стандарти з 1 листопада по факту не можуть бути підвищені. "Грошей немає, і узяти їх ніде. Швидше за все, зростатимуть заборгованості з виплати зарплат. Перш за все, це торкнеться бюджетної сфери, але не лише її", - відзначив експерт.
Скоріше за все, окрім тиску на НБУ, уряд активізує пошук грошей у всіх можливих напрямах. Зокрема, вчора на сайті Кабміну з'явилося повідомлення, що Україна почала переговори з Єврокомісією про надання нам кредиту в розмірі EUR610 млн. (7,3 млрд. грн.). За словами Немирі, цільове призначення цих грошей вказане як "для підтримки макрофінансової стабільності". Тобто їх напевно направлять на виплати Росії за газ або на фінансування дефіциту бюджету.
Крім того, для фінансування бюджетного дефіциту може бути використаний залишок від SDR1,309 млрд. ($2,04 млрд.), отриманих Україною в рамках розподілу квот МВФ. Нагадаємо, в кінці минулого тижня Кабмін вирішив конвертувати SDR300 млн. ($480 млн.) в долари, щоб заплатити за імпортований в жовтні газ. Кошти, що залишилися, при конвертації дадуть близько 12,6 млрд. грн.
"МВФ повинен конвертувати пред'явлені йому SDR на першу вимогу, не питаючи причину. Найімовірніше, ці кошти будуть використані на фінансування поточних витрат в повному обсязі", - відзначило джерело в Нацбанку.
Найбільший системний ризик пан Юрчишин бачить в побудові урядом піраміди держборгу. "По суті, залишилося єдине джерело фінансування - друкувати гроші через випуск ОВДП", - відзначив він. Експерт не вірить в обіцянку Кабміну зменшити прибутковість по ОВДП. "Прецедент вже створений. З меншою прибутковістю навряд чи держоблігації добровільно купуватимуть", - вважає він. Експерт сумнівається, що внутрішній ринок настільки ємний, що зможе виділити ще 30-50 млрд. грн., необхідні Кабміну. "Тому дуже ймовірно, що банки направлятимуть рефінансування НБУ на ринок ОВДП", - припускає Василь Юрчишин.
На думку експерта, створення піраміди справить враження тимчасової стабілізації. Проте це буде вдавана стабілізація, тому що проблеми відкладатимуться на 2010 р., коли прийде час погашення шести- і дев'ятимісячних ОВДП. Проблеми будуть двох видів. Перший - де знайти гривню. Швидше за все, її доведеться залучати під високі відсотки. Другий - неминучий тиск на валютний курс, тому що отриманий по ОВДП прибуток конвертуватимуть в долари.
"Зараз, навпаки, буде затискання девальвації. Надлишкової пропозиції гривні не буде. Гроші активно перерозподілятимуться, навіть якщо зарубіжні спекулянти вирішать завести в країну валюту", - припускає Юрчишин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас