Бюджет заробив на акцизі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет заробив на акцизі

Казна та Політика
578
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) повідомила, що до зведеного бюджету в жовтні надійшло 1,79 млрд грн. акцизного збору на вироблені в Україні товари. Ця сума на 80% більша, ніж було отримано в жовтні минулого року. Додатково до держбюджету надійшло 49,1 млн грн. акцизу на пиво (+73%), 93,7 млн грн. - на лікеро-горілчану (+27,7%) і 528 млн грн. - на тютюнову продукцію (+134%). Надходження від акцизу на сигарети складають більше половини всієї зібраної суми - 920,9 млн грн. Додатково зібрано 106,5 млн грн. акцизу на бензини (+107,3%). У січні-жовтні від збору акцизів було отримано 14,02 млрд грн. (+67,6%).
Директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько вважає, що доходи бюджету від акцизу на тютюнові вироби збільшуватимуться. "Надходження від акцизу зростатимуть, поки будуть люди, готові купити легальну пачку сигарет, що постійно дорожчає", - говорить він. "Показники надходжень від акцизного збору на нафтопродукти збільшилися завдяки тому, що не сталося скорочення обсягів споживання. Крім того, в Україні податкова складова у вартості палива не перевищує 50%. Збільшення акцизів надалі призведе до збільшення роздрібних цін на продукцію", - відзначає заступник директора науково-дослідного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
Збільшення ставок акцизного збору відбувалося постійно. З 1 травня адвалорна складова акцизного збору на тютюнові вироби зросла з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн. до 35 грн./1000 шт. для сигарет без фільтру і з 37,5 грн. до 60 грн./1000 шт. для сигарет з фільтром. У жовтні парламент знову збільшив адвалорну ставку - до 36%, специфічну - до 44 грн. і 80 грн. відповідно. "Якщо президент підпише закон, то зі зростанням цін на тютюнові вироби попит на легальну продукцію впаде. Підвищиться споживання дешевшого нелегального товару, зокрема за рахунок контрабандної продукції з Росії і Молдови, - стверджує пан Редько.- Мінімальна пропозиція на ринку складе 6,5-7 грн. за пачку, а продавці нелегальної продукції збільшать свої заробітки, піднявши мінімальну ціну з 3 грн. до 5 грн."
Підвищувався також акциз на етиловий спирт і пиво: з липня - до 34 грн./л і 0,6 грн./л відповідно. За даними асоціації "Укргорілка", підвищення акцизу на спирт призвело до скорочення виробництва лікеро-горілчаної продукції в липні на 54,8%. "Сумніваюся, що ДПАУ в кризовий період справді вдалося збільшити надходження від акцизного збору на 80%. Подальше збільшення ставок акцизного збору може призвести до обвалу галузі, оскільки компанії будуть змушені піднімати ціни на свою продукцію. Це може призвести до зниження споживчого попиту, скорочення обсягів виробництва і реалізації", - вважає почесний президент групи компаній "Олімп" народний депутат Павло Климець.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас