НБУ продовжить взаємодію з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ продовжить взаємодію з МВФ

Казна та Політика
1160
Національний банк України (НБУ) продовжує роботу над меморандумом про соціально-економічну політику в рамках взаємодії з Міжнародним валютним фондом (МВФ), повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку України (НБУ) Сергій Круглик.
"Нацбанк продовжує роботу над меморандумом - ми відпрацьовуємо свій блок питань", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.
Круглик нагадав, що Україна вже отримала значні ресурси від МВФ і узяла певні зобов'язання, які залишаються чинними.
МВФ восени 2008 років прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд.
Надання четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду.
"Місія чекає підтримки погодженого пакету заходів економічної політики (меморандуму - ІФ) з боку президента, прем'єр-міністра, міністра фінансів і глави Нацбанку з наданням гарантій відносно застосування права вето до прийнятого Верховною Радою закону про зростання зарплат і пенсій", - зазначалось у заяві.
Регламент взаємодії України і МВФ передбачає надання владою країни до Фонду за підсумками перегляду програми оновленої редакції меморандуму про соціально-економічну політику, який необхідно підписати главі Нацбанку, міністрові фінансів, прем'єр-міністрові і президентові України.
Після від'їзду місії президент України Віктор Ющенко не став застосовувати право вето і підписав закон про підвищення соціальних гарантій. Глава місії МВФ Джейла Пазарбазіолу, у свою чергу, заявила про стурбованість таким рішенням президента і про необхідність уряду переглянути проект держбюджету-2010 через надмірний дефіцит, що міститься в нім. За її словами, Фонд чекає консенсусу від української влади за програмою співпраці для її відновлення.
Позицію про необхідність досягнення широкого консенсусу для завершення третього перегляду програми озвучила потім 5 листопада директор департаменту зовнішніх відносин МВФ Керолайн Аткінсон.
Однак 7 листопада директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив в інтерв'ю західним ЗМІ, що Фонд продовжить співпрацю з Україною лише після завершення президентських виборів, які заплановані на січень 2010 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас