Підвищення зарплат зупинить криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення зарплат зупинить криза

Казна та Політика
3112
Міжнародна організація праці (МОП) в оновленій редакції "Глобальної доповіді про заробітну плату за 2009 р." стверджує, що однією з причин глобальної економічної кризи стало сповільнення зростання заробітної плати протягом десятиліття, що передувало кризі.
Експерти МОП вважають, що стагнація зростання зарплат в порівнянні зі зростанням продуктивності, у поєднанні зі зростаючою нерівністю, стала одним із чинників, що призвели до кризи, оскільки в цих умовах єдиним для домогосподарств способом розширити своє споживання стала позика грошей у банків, зокрема - іпотечні кредити.
Аби надалі забезпечити економічну і соціальну стійкість, Міжнародна організація праці рекомендує владі й бізнесу відновити взаємозв'язок між зростанням продуктивності та збільшенням заробітної плати. "Компаніям слід підвищувати конкурентоспроможність насамперед за рахунок підвищення продуктивності, а не за рахунок скорочення вартості робочої сили, а працівники повинні мати в своєму розпорядженні досить дієві інструменти переговорів, що дозволяють їм відстоювати свою заробітну плату", - говорить Мануела Томей, директор програми умов праці і зайнятості МОП і керівник групи авторів доповіді.
В період світової економічної кризи темпи зростання заробітної плати значно сповільнилися. У 53 державах світу, дані по які доступні (цифр по Китаю немає), зростання заробітної плати скоротилося в середньому з 4,3% в 2007 р. до 1,4% в 2008 р. Ситуація погіршилась в 2009 р.: в першому кварталі майже в половині з 35 країн, по яких Міжнародна організація праці зібрала дані, відзначено зниження реальних зарплат у порівнянні з середнім рівнем зарплат в 2008 р. "В 12 державах - членах "Великої двадцятки" (Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Канада, Мексика, Росія, США, Туреччина, Південна Африка, Південна Корея і Японія) зростання реальної середньої заробітної плати скоротилося з 1% в 2007 р. до -0,2% у 2008 р.", - відзначають автори дослідження.
Знецінення зарплат визнається серйозною перешкодою на шляху до відновлення попиту споживачів і відновлення глобальної ділової активності. "Незважаючи на ознаки, що свідчать про можливе відновлення економіки, ми чекаємо скорочення зростання місячних зарплат в 2009 р. Це є наслідком труднощів 2008 р., коли економічна криза зробила болючий вплив на розмір заробітної плати", - відзначає старший економіст Міжнародної організації праці Патрік Белзер. "Зниження заробітної плати призводить до скорочення такого необхідного економіці попиту і підриває загальний рівень упевненості в суспільстві", - говорить Мануела Томей.
Автори доповіді відзначають, що частко причиною зниження заробітної плати є перехід на скорочений робочий день. Особливу заклопотаність в МОП викликають затримки, що почастішали, з виплатою зарплати. Так, в Україні і Росії, де проблема затримок з виплатою заробітної плати існувала і раніше, криза ще більше погіршила ситуацію з оплатою праці. Зниження реальної заробітної плати, що "триває, породжує серйозні сумніви щодо реальних масштабів економічного оздоровлення, особливо якщо уряди дуже рано приступають до згортання антикризових заходів", - сказано в повідомленні організації.
При цьому Міжнародна організація праці виступає проти практики виплати величезних бонусів і преміальних працівникам фінансової галузі. Автори дослідження вважають, що надмірні бонуси, що виплачуються незалежно від трудового внеску працівника, також зробили свій внесок у світову фінансову кризу. На їхню думку, виплата таких бонусів у фінансовому секторі призвела до спотворення всієї системи заохочення за ефективну працю і стимулювала практику короткострокових ризиків.
Експерти МОП схвалили, що і розвинені, і країни, що розвиваються, останніми роками підвищили рівень своєї мінімальної заробітної плати. Так, в 2008 р. половина з 86 країн, включаючи США, Росію, Японію і Бразилію, збільшили рівень мінімальної заробітної плати вище рівня інфляції. Зі свого боку автори доповіді пропонують поєднувати інструмент встановлення мінімальної заробітної плати також з іншими заходами з підтримки доходів: скороченням податків, соціальним діалогом і колективними переговорами. На думку експертів з Міжнародної організації праці, підвищення рівня мінімальної заробітної плати в різних країнах світу свідчить про заклопотаність влади у зв'язку зі зростаючою нерівністю і низьким рівнем оплати праці.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас