Fitch дав оцінку системних ризиків в банківському секторі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch дав оцінку системних ризиків в банківському секторі

Казна та Політика
440
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявляє, що хоча ще рано говорити про ослаблення системного ризику в банківському секторі, в цій сфері спостерігаються ознаки стабілізації - проте, при високому рівні ризиків.
Про це говориться в повідомленні Fitch, переданому агентству УНІАН, із посиланням на звіт "Системні ризики в банківському секторі".
Fitch повідомляє, що зростання кредитування різко сповільнилося з початку року по теперішній час до 2,5% в номінальному вираженні (медіана по всіх країнах, котрі рейтингуються агентством), тоді як в 2008 р. цей показник перевищував 15%.
Fitch прогнозує невелике прискорення зростання до кінця 2009 р., яке, проте, знаходитиметься на невисокому рівні в 5% (або менше 2% в реальному вираженні). Основним виключенням є Китай, де прогнозується реальне зростання кредитування на 23%, що стане найвищим показником по всіх країнах за цей рік, причому це зростання спостерігається з вже високого рівня, і на додаток наголошується найзначніше збільшення відношення кредитів до ВВП. Таке зростання ще не привело навіть до "помірних" ознак макро-пруденціального ризику на основі індикаторів, вказаних в звіті, але вони можуть виявитися до моменту публікації наступного звіту, якщо зростання кредитування виявиться навіть дещо вищим, ніж прогнозується зараз.
Також вказується, що відношення кредитів до ВВП в більшості країн доки демонструє трохи ознак значного зниження, не дивлячись на уповільнення зростання кредитування. Навіть у деяких країнах, котрі переживають кризу, таких як Ісландія та Ірландія, показник до цих пір істотно збільшується у зв'язку із скороченням номінального ВВП (це є досить поширеним явищем цього року). Більш того, оскільки застережливі сигнали, моніторинг яких описується в звіті, залишаються чинними протягом трьох років після їх прояву, потрібен деякий час, перш ніж буде досягнуте значне поліпшення макроекономічних і пруденціальних індикаторів ("MPI").
Водночас Fitch зазначає, що ймовірно на момент публікації наступного звіту позиції США і Канади пократься (до MPI 2), оскільки ціни на житлову нерухомість і реальний змінний курс відповідно досягали пікових рівнів відносно тренду в 2006 р. і через шість місяців вийдуть за межі ковзаючого трилітнього періоду оцінки. У звіті немає погіршень показників MPI. Дві наявні зміни - поліпшення по Чилі і Казахстану до MPI 2 - обумовлені переглядом даних.
Агентство повідомляє, що глобальна фінансова ситуація, що змінилася, яку характеризує індикатор банківської системи ("BSI") і яка наголошувалася в попередньому звіті, в цілому залишається незмінною.
Банківські системи країн з розвиненою економікою в більшості випадків мають індикатор BSI на рівні B або C. Жодна з них не має BSI категорії A, при цьому найбільш близькими до даної категорії є системи Австралії, Канади і Гонконгу. Трьома найбільш слабкими системами залишаються Бельгія, Ірландія (індикатор BSI на рівні D) та Ісландія (індикатор BSI на рівні E). Типові банківські системи на ринках, що розвиваються, залишаються в категоріях C або D, хоча близько десятка продовжує мати індикатор BSI категорії E. Найбільш близькими до досягнення індикатора BSI на рівні B є Бермуди і Чилі. Серед найбільш слабких систем на ринках, що розвиваються, найбільш близькими до поліпшення є Азербайджан, Білорусь, Естонія і Литва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас