Зростання фондових індексів РФ в четвер перевищило 3% на хороших статданих із США і новинах із Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання фондових індексів РФ в четвер перевищило 3% на хороших статданих із США і новинах із Європи

Фондовий ринок
118
Ринок акцій РФ в четвер додав більше 3% з індексів на хороших статданих із США і новинах з Європи, де Банк Англії і Європейський ЦБ залишили ставки незмінними, а голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше натякнув на збереження м'якої грошово-кредитної політики.
За підсумками торгів індекс ММВБ злетів до 1258,5 пунктів (+3,29%), індекс РТС - до 1348,82 пунктів (+3,35%); ціни більшості blue chips на біржах зросли на 0,1-7,9%.
Ф'ючерс на індекс РТС скоротив зниження до базового активу до 6,4 пунктів, що говорить про ослаблення негативних очікувань гравців.
Лідерами зростання стали акції "Татнафти" (РТС: TATN) (+7,9% на ФБ ММВБ) і "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+7,4%), підтримку останнім надало зростання цін на золото до історичних максимумів (напередодні ціна досягла рекордних $1098 за унцію).
Також подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+3,3%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+3,1%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+3,6%), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+2,1%), "Роснефти" (РТС: ROSN) (+3,6%), ВТБ (РТС: VTBR) (+3,4%), "Сургутнефтегаза" (РТС: SNGS) (+2%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+2,6%).
Ринок акцій РФ вранці відіграв зростання світових майданчиків і зліт нафти, що наголошувались 3-4 листопада. Вдень світові майданчики корегували вниз, проте після виходу в США блоку статистики позначився розворот.
Європейські індекси до вечора четверга вийшли в "плюс" (індекс FTSE виріс на 0,8%), також підйомом почалися торги в США (індикатори додали 1,6-2,3%).
Економічна статистика, що вийшла в четвер в Європі виявилася різнополярною, що додало волатильности світовим майданчикам.
З одного боку, кращими за очікування виявилися дані про промвиробництво у Великобританії (показник виріс у вересні на 1,6% при прогнозах зростання на 1,2%), а з іншого боку - негативу додала статистика з роздрібних продажів в єврозоні (продажі у вересні впали на 0,7% при прогнозах зростання на 0,2%, зниження показника спостерігається 16-й місяць поспіль).
Банк Англії залишив базову ставку незмінною (0,5% річних) і розширив програму викупу активів на 25 млрд фунтів стерлінгів (до 200 млрд фунтів, експерти чекали зростання до 225 млрд фунтів).
ЄЦБ також залишив ставку колишньою (1% річних, мінімум за всю історію ЄЦБ з 1999 року). Глава ЄЦБ Жан-Клод, що виступив трохи пізніше,\ заявив, що вважає рівень ставок в єврозоні "адекватним", тим самим давши зрозуміти інвесторам, що банк не квапиться посилювати грошово-кредитну політику.
В США кращими за очікування виявилися дані про кількість заявок на отримання виплат із безробіття на за минулий тиждень (кількість заявок зменшилась на 20 тис. при прогнозах зниження на 8 тис.), вартості робочої сили в III кварталі (показник знизився на 5,2%, очікувалося падіння на 4,2%) і продуктивності праці (показник в III кварталі виріс на 9,5%, очікувалося зростання на 6,5%).
Нафта, що вдень знижувалася на побоюваннях появи негативу з ринку праці США, повернулася до рівня $80 за барель: ціна грудневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в четвер становила $80,29 за барель (-0,1%).
Напередодні підтримку цінам на нафту надали дані про скорочення запасів нафти в США минулого тижня на 3,94 млн барелів при прогнозах зростання на 1,5 млн барелів.
В п'ятницю в США вийдуть дані про рівень безробіття за жовтень, передбачається, що показник виріс до 9,9% з 9,8% у вересні.
За словами заступника генерального директора ІФ "Олма" Олексія Бистрова, на фондовому ринку США інвестори тимчасово перенесли попит з акцій в казначейські облігації після виходу коментаря ФРС США, з якого виходить, що період низьких відсоткових ставок буде тривалим. Незмінною залишилася і політика відносно процентних ставок Банку Англії і ЄЦБ. Низькі процентні ставки - хороша новина не лише для ринку облігацій, але і для ринків акцій і сировини. Вже вдень на російських біржах були спроби повернення у висхідний тренд з індексу РТС і окремим паперам. Більше упевненості у покупців з'явилося після виходу тижневих даних про заявки на отримання виплат із безробіття США, відзначає він.
Начальник фондового управління московської філії "Смоленського банку" Вадим Хлопонін звернув увагу на зростання акцій "автоваза" (РТС: AVAZ), які відреагували на повідомлення про те, що уряд РФ вирішив витратити крупну суму коштів на багатостраждального вітчизняного автовиробника.
За словами начальника аналітичного відділу ІК "Церих Кэпитал Менеджмент" Миколи Подлевських, ринок з ранку відкривався в умовах цін на нафту, що виросли за свята, і фондових ринків, що істотно зросли. Крім того, над ринком висіли дві негативні новини із Сбербанку: перша - про відмову GM продавати Opel, інша - про випуск в обіг депозитарних розписок. Проте з перебігом торгів настрої на ринку почали поступово змінюватись після виходу статистики з ринку праці США, що вилилося в істотний приріст цін більшості blue chips. Особливо оптимістично ринок сприймав акції "АвтоВАЗу" - заяви про готовність держави передати контроль над заводом французькій фірмі були сприйняті на ринку з великим ентузіазмом.
В цілому ринок підбадьорився. Можливо, що низхідна корекція на ринку на цьому і завершиться, принаймні, надії на це виросли разом з істотним підйомом цін, вважає Подлевських.
За оцінкою аналітика ІК "Финанс-Инвест" Станіслава Савінова, в коментарях ФРС є натяки на поступове згортання м'якої грошової політики.
"Пасаж про підтримку украй низьких процентних ставок на тривалий термін в супровідному коментарі залишився без змін, що, по суті, збереже достаток дешевої ліквідності, багатого джерела для нинішнього процвітання на фінансових і товарних ринках. Тим часом ейфорії після такого рішення не послідувало, оскільки монетарна влда все-таки узяли курс на поступове згортання своєї ультраліберальної політики, додавши в комюніке уточнення про те, що процентні ставки не будуть підвищені до тих пір, поки спостерігаються втрати на ринку праці, а інфляційні очікування залишаються стриманими. Тому ймовірніше, що учасники на світових фондових ринках не квапитимуться з покупками, бажаючи побачити їх обґрунтування в світлі макроекономічних даних. Очікування п'ятничних даних з ринку праці стають в четвер визначальними , це дає знижувальний вектор ринкам", - вважає він.
Шанси на збереження чинними технічного відскоку вгору зникли ще у вівторок після відкату ринку нижче 1240 пунктів за індексом ММВБ, не виключено тепер, що нові спроби його сформувати не робитимуться аж до п'ятничних даних з ринку праці або до досягнення 1200 пунктів, вважає Савінов.
У свою чергу, начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев не виключає повторної "ведмедячої" атаки в другій декаді листопада.
Вочевидь, у "ведмедів" виникли тимчасові труднощі, хоча головні цілі корекції ще не досягнуті - "биків" доки не удалося вивести на "стопи" із середньострокових позицій. Для майбутнього ривка вгору необхідно затаскати спекулянтів "шорт". Отже "ведмедям", мабуть, не перешкодив би тимчасовий передих. Можливості для організації гри вгору теж обмежені. Як рівень опору по індексу ММВБ зараз виступають балансові ціни - тижнева (1271 пункт) і місячна (1293 пункти). Глибина корекції, що сталася в останні дні, вниз явно була для того, щоб говорити про стійкість відновлення позицій гравцями. Сил "биків" може вистачити лише на локальний технічний відскок. Тому консервативним інвесторам рекомендуємо діждатися закінчення "боїв місцевого значення". Ми не виключаємо повторної "ведмедячої" атаки в другій декаді листопада. Цілі доки колишні - 1100 пунктів за індексом ММВБ плюс/мінус 40 пунктів, вважає Іванищев.
Більшість фондових індексів США в середу виросли на новинах про подальшу стратегію ФРС США. У вівторок індекси також піднялися на тлі зростання активності у сфері злиття і поглинань в транспортній і машинобудівній галузі, гірше за ринок виглядали акції високотехнологічного сектора.
ФРС в середу зберегла курс на підтримку мінімальних відсоткових ставок протягом "тривалого періоду часу", вперше позначивши при цьому чинники, які братимуться до уваги при прийнятті ЦБ рішення про зміну монетарної політики.
Фраза про плани ФРС зберігати ставки на нинішній відмітці ще протягом "тривалого періоду часу" (на загальну думку, таким періодом є термін приблизно в 6 місяців) повторюється в заявах ЦБ з березня, і ринок нервово чекав, чи не дасть американський сигнал ЦБ про наближення термінів посилювання монетарної політики.
В заяві ФРС говориться, що нинішній курс може змінитися в разі зниження безробіття і підвищення інфляційних очікувань, чого доки не спостерігається.
В цій ситуації керівництво ЦБ одноголосно проголосувало за збереження ставки "овернайт" на рівні 0-0,25% річних.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в четвер лідерами зростання стали акції "автовазу" (+15,7%), "Мечела" (РТС: MTLR) (+12,6%), "Уралкалія" (РТС: URKA) (+8,3%), "РАО ЕС Сходу" (+7,5%).
Папери "АвтоВАЗа" виросли на новинах, що держава бере на себе борги і соцпроблеми автозаводу, про що заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. Прем'єр також підкреслив, що сподівається на взаєморозуміння з кредиторами "автовазу" в рамках розчищання боргів підприємства.
Подешевшали папери "Северо-западного телекома" (РТС: SPTL) (-2,4%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (-2,1%), ОГК-2 (РТС: OGKB) (-2,1%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $13,1 млн, в секції RTS Standard обіг досяг $569,643 млн, на ФБ ММВБ об'єм операцій перевищив 67,305 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 25,662 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас