ЄБ рекомендує країнам Європи та Центральної Азії реструктуризувати заборгованості банків та населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБ рекомендує країнам Європи та Центральної Азії реструктуризувати заборгованості банків та населення

Кредит&Депозит
333
Новий шлях економічного розвитку країн Європи і Центральної Азії - перехід від централізованої форми управління до ринкової економіки - в якійсь мірі зумовив їх уразливість в умовах глобальної економічної кризи. Про це говориться в новій доповіді Світового банку. У ній країнам регіону рекомендується створити умови для проведення реструктуризації заборгованості банків і населення, але не за рахунок державних коштів.
В цій доповіді під назвою "Буря в кінці другого десятиліття перехідного періоду: криза, відновлення економіки і реформи в Центральній і Східній Європі і колишніх республіках Радянського Союзу" підкреслюється, що сьогодні багато країн регіону в достатній мірі інтегровані в глобальні ринки. Ця інтеграція принесла чимало користі і забезпечила вражаючі темпи зростання після фінансової кризи, що вибухнула в Росії в 1998 році. Але в даний час вона призвела до того, що пострадянські держави виявилися незахищеними перед кризою. Найбільшою мірою він торкнувся трьох аспектів: фінансів, торгівлі і ринку трудових ресурсів.
Експерти банку акцентували увагу на тому, що в країнах, котрі постраждали від економічного спаду в кінці 1990-х років, безпрецедентно швидкі темпи переходу до нової економічної системи стали можливі завдяки зростанню обсягів банківського кредитування в умовах надзвичайно високої глобальної ліквідності. На їх думку, це не лише сприяло швидкому економічному зростанню, але також привело до серйозного порушення рівноваги на макроекономічному рівні в умовах глобальної кризи 2008-2009 років. Обсяги короткострокового боргу, котрі підлягали погашенню, в цих країнах досягли надзвичайно високого рівня.
Однак не всі країни регіону, інтегровані до фінансових ринків, постраждали від кризи однаково. Деякі посилили бюджетну політику, що зіграло стабілізуючу роль, не дивлячись на те, що, в цілому, порушення рівноваги в економіці сталося не в державному секторі.
"Перспективи економічного зростання в нових країнах Європи і Центральної Азії значно гірші, ніж вони були до кризи", - цитує Центр новин ООН одного з авторів доповіді, колишнього головного економіста Світового банку по регіону Європи і Центральної Азії Прадіпа Митра. Він висловив побоювання, що провідні зарубіжні банки згортатимуть свою присутність в країнах регіону через втрати на ринках власних країн.
В доповіді наголошується, що нечіткі перспективи економічного зростання підкреслюють необхідність термінового проведення реструктуризації заборгованості банків, корпорацій і населення. Урядам рекомендується прийняти нормативно-правову базу, що створює умови для реструктуризації заборгованості, але при цьому утриматися від використання державних ресурсів на ці цілі.
Автори доповіді зазначають, що бідні країни, котрі раніше входили до складу Радянського Союзу, які у фінансовому відношенні у меншій мірі інтегровані в світову економіку, переживають кризу, перш за все, через зниження обсягів експорту і скорочення грошових переказів зважаючи на економічний спад в Російській Федерації.
В регіон Європи і Центральної Азії (ЄЦА) Світового банку входять: Албанія, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Естонія, колишня югославська Республіка Македонія, Грузія, Угорщина, Казахстан, Косово, Киргизстан, Латвія, Литва, Республіка Молдова, Чорногорія, Польща, Румунія, Російська Федерація, Сербія, Словаччина, Словенія, Таджикистан, Туреччина, Туркменістан, Україна і Узбекистан.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас