"Татнефть" позбавляють останнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Татнефть" позбавляють останнього

Фондовий ринок
893
Господарський суд Полтавської області вчора визнав недійсною покупку російською "Татнефтью" 8,6% акцій "Укртатнафти" і зобов'язав компанію повернути їх емітенту. В "Укртатнафті" не виключають, що після цього пакет буде виставлений на продаж. Про свою зацікавленість в покупці вже повідомили представники НАК "Нафтогаз України" і група "Приват".
Як розповів вчора заступник голови правління з правових питань ЗАТ "Укртатнафта" Валерій Корнеляк, 3 листопада за позовом компанії Госпсуд Полтавської області визнав покупку 8,6% акцій "Укртатнафти" російською "Татнефтью" незаконною і зобов'язав передати пакет емітенту. Таким чином суд задовольнив позов, в якому стверджувалося, що в процесі придбання акцій "Татнефть" порушила чинне на той момент законодавство України. Зокрема, без узгодження з Україною був змінений вигляд внеску до статутного фонду "Укртатнафти".
"Татнефть" стала акціонером "Укртатнафти" в 1995 році. Згідно з міжурядовою угодою між Україною і Татарією про створення компанії, перша внесла до статутного фонду спільного підприємства Кременчуцький НПЗ, а татарська сторона повинна була передати право користування 25 родовищами до Татарії. Але остання внесла лише акції "Татнафтопрому", а "Татнефть" без узгодження перерахувала гроші замість родовищ. В результаті до 2007 року доля татарської сторони складалася з 8,6% акцій НПЗ, які "Татнефть" контролювала безпосередньо, 28,77% володіло мінмайна Татарії, а дружнім "Татнефти" структурам Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія) належало 9,96% і 8,336% відповідно. НАК "Нафтогаз України" у свою чергу контролювала 43,05% акцій.
В "Татнефти" вчора від коментарів відмовилися. Але джерело в компанії заявило, що "Татнефть" з рішенням суду не згодна. За його словами, адвокати "Укртатнафти" в суді постійно посилалися на міжурядові угоди про створення компанії, але при цьому вони вважають договір підвідомчим законодавству України, що не відповідає дійсності. Тому в "Татнефти" готують апеляцію.
"Татнефть" почала втрачати контроль над "Укртатнафтою" в 2007 році. Тоді реєстратор "Укртатнафти" списав папери, що припадають на частку Seagroup і Amruz. Папери були передані "Укртатнафте". В кінці червня акції були продані на аукціоні за $275 млн. На ньому перемогло ТОВ "Корсан", що представляє групу "Приват". 25 серпня Вищий госпсуд визнав недійсною операцію з придбання Татарією 28,77% акцій "Укртатнафти". "Зараз цей пакет знаходиться у розпорядженні компанії", - повідомив голова правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко.
Високопоставлене джерело в "Укртатнафті" вчора не виключило, що в разі повернення 8,6% акцій в розпорядження компанії цей пакет може бути виставлений на продаж. "За законодавством компанія не має права володіти своїми акціями більше одного року. Після закінчення цього терміну вони мають бути або анулювані, або продані", - відзначив він. Джерела в групі "Приват" і НАК "Нафтогаз України" вчора заявили, що в разі виставляння пакету акцій на продаж розглянуть можливість участі в ньому.
На думку директора науково-технічного центру "Психея" Сергія Сапегіна, "Укртатнафта" цікава "Привату" в першу чергу тим, що володіє найбільшим в Україні НПЗ. "Отримавши повний контроль над заводом, група забезпечить повну вертикальну інтеграцію - від видобутку нафти до пістолета на АЗС", - зазначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас