Ющенко доручив підсилити ефективність повернення "поганих кредитів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко доручив підсилити ефективність повернення "поганих кредитів"

Кредит&Депозит
1366
Президент України Віктор Ющенко доручив підсилити ефективність заходів із повернення кредитів несумлінним позичальникам.
Про це повідомляє офіційний сайт Президента України.
Згідно із повідомленням, 3 листопада Президент провів зустріч з керівництвом Національного банку, правоохоронних і судових органів, тимчасовими адміністраторами Укрпромбанку і банку "Надра".
Головною темою зустрічі стала ситуація в проблемних системних банках і стан виконання Указу Президента України "Про заходи із забезпечення відновлення стабільності в банківській системі" від 8 жовтня 2009 року.
З моменту прийняття відповідного Указу Президента України проблемними позичальниками цих двох банків було погашено простроченої кредитної заборгованості на суму більше 170,0 млн. гривень, що дало можливість забезпечити виплату депозитів майже 41,1 тис. громадянам. Крім того, за результатами проведеної роботи відповідно до даного Указу Президента Тимчасовими адміністраторами досягнуто домовленості з позичальниками відносно реалізації заставного майна майже на 1,7 млрд. гривень.
Глава держави доручив учасникам наради підсилити ефективність передбачених указом фінансових, правоохоронних, законодавчих кроків з метою повернення кредитів несумлінними позичальниками.
В першу чергу Ющенко акцентував увагу голови Національного банку на необхідності створення повноцінного реєстру таких позичальників з метою скорочення ризиків інших банків під час обслуговування кредитної заборгованості таких позичальників. Президент зазначив, що резерви з кредитів таких позичальників в інших банках повинні формуватися у розмірі 100% суми кредиту.
Також президент дав доручення вжити додаткових заходів для того, аби зробити неможливим участь несумлінних позичальників в закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Генеральній прокуратурі президент доручив підвищити активність робочої групи відносно вироблення заходів, спрямованих на гарантування захисту прав та інтересів вкладників банків. Тепер на виконання Указу Генеральний прокурор доручив прокурорам областей узяти під особистий контроль розгляд звернень адміністрації банків "Надра" і Укрпромбанку, забезпечивши всебічність реагування на факти порушень, викладені в них. Також прокурорам направлений перелік несумлінних платників названих банків, з яких сьогодні проводяться перевірки.
За інформацією Генеральної прокуратури, яка була представлена під час зустрічі, органами прокуратури порушено більше тисячі кримінальних справ в банківській сфері. Також прокуратурою було скасовано 236 незаконних постанов відносно відмов у відкритті кримінальної справи. Вже розслідувано і направлено до суду 685 кримінальних справ цієї категорії. Також на усунення порушень в банківській системі прокурорами внесено понад 300 документів реагування, після розгляду яких 133 посадових особи притягнені до відповідальності, відшкодовано 31,3 млн. гривень.
На виконання Указу президента в Генпрокуратурі створена робоча група на чолі із заступником генерального прокурора Тетяною Корняковою у складі працівників відомства, відповідальних посадових осіб НБУ, Державної податкової адміністрації, Служби безпеки України, МВС, Мін'юсту, віце-президента банку "Надра" і радника тимчасового адміністратора ТОВ "Укрпромбанк".
Також Генеральний прокурор заявив про прийняття справ, в яких зачіпаються інтереси вкладників проблемних системних банків, на особливий контроль.
Правоохоронним і судовим органам, Державній митній службі Президент доручив підсилити координацію роботи з проблемними платниками. В першу чергу йдеться про тимчасове обмеження несумлінних позичальників у праві виїзду за кордон і забезпечення необхідного правового обґрунтування цих дій.
Було також погоджено, що при відкритті виконавчого провадження відносно позичальника проблемного системного банку державний виконавець в обов'язковому порядку звертатиметься до суду з метою заборони виїзду за кордон такого позичальника.
В той же час Президент доручив інформувати позичальників про наявні підстави відносно обмеження їх виїзду за кордон з метою надати таким платникам можливість вирішити їх проблемні питання, а не інформувати їх про таке рішення при перетині кордону.
Глава держави також дав доручення розробити проект змін до законодавства з метою підсилити правові можливості для притягнення до відповідальності недобросовісних клієнтів банків.
Ці зміни, зокрема, повинні передбачати запровадження обмежень для позичальників відносно розпорядження власним майном або коштами в разі злісного ухилення від виконання зобов'язань перед банком, оскільки саме від дій таких клієнтів страждає пересічний громадянин, що довірив свої заощадження банківській системі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас