КС Чехії схвалив підписання Лісабонської угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС Чехії схвалив підписання Лісабонської угоди

Казна та Політика
191
Конституційний суд Чехії ухвалив рішення про те, що Лісабонський договір не суперечить основному закону країни. Таким чином, стало можливим підписання цього документа президентом Вацлавом Клаусом, повідомляє ВВС.
Для набуття чинності Лісабонського договору залишалися дві перешкоди - позов до чеського Конституційного суду і підпис президента Чехії. Останній пакет заперечень до тексту договору сенатори направили до суду 30 жовтня, проте тоді ж суддя попередив, що це не зашкодить винести вердикт у справі вже у вівторок.
Як і очікувалося, суд не підтримав точку зору сенаторів-євроскептиків, які стверджували, що загальноєвропейський договір порушує суверенітет Чеської Республіки, внутрішнє законодавство і підриває основи державності.
Тепер черга за президентом, який, схоже, цілком задоволений обіцянкою Єврокомісії зробити виняток для Чехії в частині ухвалення Хартії ЄС з прав людини. В.Клаус заявляв, що не перешкоджатиме підписанню Лісабонського договору.
Якщо Клаус підпише документ в найближчі пару тижнів, Лісабонський договір може набрати чинності на всій території Євросоюзу вже 1 грудня.
Чехія залишалася єдиною країною ЄС, що не підписала Лісабонської угоди про реформу Євросоюзу. Прага вимагала зробити їй виняток, який б не дозволив розглядати позови судетських німців в обхід чеської судової системи.
У вересні документи, необхідні для ратифікації Лісабонського договору, підписав президент ФРН Хорст Келер. На референдумі, що пройшов 3 жовтня, ірландці проголосували за підписання владою країни Лісабонського договору. 10 жовтня договір підписала Польща.
Лісабонська угода передбачає введення посади президента ЄС, який обиратиметься на 2,5 роки. Крім того, документ передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії, в яку буде введений наділений широкими повноваженнями єврокомісар з зовнішньої політики. Він звітуватиме перед лідерами ЄС. Сама ж Єврокомісія буде до 2014 р. скорочена з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Скоротиться і число європарламентарів - з 785 до 751 депутата. Проте одночасно розширяться повноваження Європарламенту, який отримає більше впливу на законодавчі ініціативи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас