Парламент України виділив з держбюджету 1 млрд грн. на боротьбу з епідемією грипу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України виділив з держбюджету 1 млрд грн. на боротьбу з епідемією грипу

Казна та Політика
913
Верховна Рада України прийняла в цілому закон №5301 "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." (про забезпечення всіх лікарень країни необхідними ліками і устаткуванням для діагностики хвороби і протидії розповсюдженню епідемії грипу)". За внесений на розгляд парламенту Кабінетом міністрів України документ проголосував 401 депутат з 444 зареєстрованих у залі.
Законом передбачено виділення додаткового фінансування на 2009 р. в сумі 1 млрд грн. для Міністерства охорони здоров'я України за рахунок перерозподілу між загальним і спеціальним фондами державного бюджету перевищення валових доходів над витратами Національного банку України.
Гроші планується направити на забезпечення всіх лікарень країни необхідними ліками і устаткуванням для діагностики хвороби, а також для отримання громадянами професійної медичної допомоги і безкоштовних ліків.
Напередодні перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявляв, що Кабмін звернеться до Верховної Ради з проханням внести зміни до держбюджету на 2009 р. для додаткового виділення коштів на боротьбу з епідемією грипу А (H1N1). При цьому перший віце-прем'єр нагадав, що уряд прийняв рішення про виділення 500 млн грн. на боротьбу з епідемією. "Того перерозподілу коштів, який уряд зробив оперативним шляхом, може бути недостатньо, і нам потрібно буде додатковий ресурс, який робитимемо вже шляхом змін до поточного бюджетного закону", - сказав він. Варто відзначити, що вартість 300 тис. доз препарату "Таміфлю" для лікування грипу А, доставленого до України з Швейцарії, склала 25 млн грн.
В свою чергу Президент України Віктор Ющенко направив світовій громадськості листа про надання Україні гуманітарної допомоги. Так, Ющенко звернувся до голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, генерального секретаря НАТО Андерсу Фог Расмуссену, Президента США Барака Обами, до глав сусідніх держав з приводу надання Україні гуманітарної допомоги. Словаччина вже передала Україні 200 тис. медичних пов'язок. Грузія передала Україні 250 тис. захисних масок, 250 тис. медичних рукавичок і 7 тис. одиниць препарату "Таміфлю".
Нагадаємо, 30 жовтня в Україні оголосили про початок епідемії каліфорнійського грипу А(H1N1). Також уряд прийняв рішення оголосити тритижневий карантин, продовжити канікули в навчальних закладах всіх рівнів. За даними уряду, станом на 2 листопада 2009 р. в результаті епідемії грипу і гострих респіраторних захворювань в Україні померла 71 людина. Згідно з останньою інформацією Мінздраву, в Україні підтверджено 14 випадків захворювання грипом А, один з них - з летальним кінцем. Загальне число хворих грипом на 2 листопада складає 19 тис. 189 осіб, а загальне число хворих грипом і ОРЗ досягло 255 тис. 516 осіб.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас