Найман: Надходження коштів МВФ до держбюджету України ослабить гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найман: Надходження коштів МВФ до держбюджету України ослабить гривню

Казна та Політика
1606
Спрямування до державного бюджету України четвертого траншу коштів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) призведе до ослаблення курсу гривні, вважає фінансовий аналітик, начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман.
"Як тільки з'являться гроші в бюджеті від траншів МВФ - ринок дестабілізуватиметься", - сказав він на прес-конференції у вівторок.
За його словами, масштабні бюджетні витрати за рахунок МВФ (четвертий транш - близько $3,8 млрд або 31 млрд грн.) виведуть на ринок істотні гривневі ресурси, що і стане основним девальваційним чинником. При цьому він відзначив, що поки курс гривні утримується від ослаблення мінімальної ліквідності банків, яка досягнута за рахунок дій Нацбанку.
Е.Найман вважає, що сам факт виділення МВФ чергового траншу призведе до ослаблення гривні до рівня 8,50-8,60 грн./$. Подальша девальваційна амплітуда залежатиме від дій Нацбанку.
Експерт допустив, що при ослабленні гривні центробанк може піти на адміністративне обмеження курсових коливань і на застосування "каральних" заходів до окремих банків.
Разом з тим, за його оцінкою, пікові значення все ж можуть досягати рівня 9-10 грн./$.
Як повідомлялося, курс гривні з початку поточного року знизився на 1,35% - до 8,16 грн./$1 з 8,05 грн./$1. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав зі своїх резервів близько $10 млрд.
У випадку невиділення МВФ країні чергової частини кредитних коштів за програмою stand-by, за словами Е.Наймана, уряд відчуватиме значні складнощі з рішенням задачі своєчасної виплати зарплат і пенсій.
На його думку, про критичний стан держбюджету говорить високий рівень ставок по облігаціях внутрішньої державної позики, які вже досягають 29,5%, перевищуючи рівень ставок по депозитах в банках.
"Якщо не отримуємо траншу МВФ, бюджет матиме великі проблеми", - підкреслив Е.Найман.
Експерт не відкидає, що МВФ може вирішити про виділення чергового траншу навіть з урахуванням прийнятого всупереч позиції Фонду закону про соцстандарти: такий крок продемонструє, що МВФ більшою мірою враховує думку уряду, ніж президента.
"Це швидше не економічне питання, а політичне", - додав він.
При цьому фінансист відзначив формування додаткових ризиків для стабільності курсу при отриманні урядом доступу до емісійного фінансування бюджету: до отримання контролю над емісією гривні Кабмін прагнутиме при неотриманні грошей від МВФ.
"Якщо отримуємо транш МВФ - йде різкий стрибок курсу, а потім повернення до 8,50 грн./$ в кінці першого кварталу. Якщо не отримуємо транш МВФ, і Кабмін не дістає доступ до друкарського верстата, тоді курс гривні залишається на поточному рівні 8-8,3 грн./$. Якщо він дістає доступ до друкарського верстата, то курс буде навіть вищий 8,5-9 грн./$, а може бути і 10 грн./$", - сказав Е.Найман про перспективи гривні.
Експерт також відзначив, що заплановане скорочення фінансування України з боку МВФ в 2010 році негативно позначатиметься на економічній динаміці країни.
"Ми входимо в першому кварталі наступного року в другу хвилю зниження (економічних показників - ред.), яка може бути ще болючіша", - припускає фінансист.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас