Малий бізнес багато зробив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малий бізнес багато зробив

Казна та Політика
1297
Частка малого бізнесу в структурі економіки зросла в 2008 році в півтора рази, повідомив Держкомстат. Але бурхливе зростання було викликане не поліпшенням регуляторної політики, а приведенням критеріїв оцінки малого бізнесу до стандартів ЄС. Для них річний оберт підвищився в 20 разів, до 70 млн грн. В результаті розрив з Європою скоротився: в Україні 32% товарів і послуг виробив малий бізнес, тоді як в ЄС - близько 50%.
Держкомстат оприлюднив результати роботи малого бізнесу в 2008 році. Номінальний обсяг товарів і послуг, вироблених невеликими компаніями, за попередній рік зріс в 2,5 разу, а їх частка в структурі виробництва - в 1,5 разу. За підсумками 2007 року, малий бізнес продав товарів і послуг на 262,8 млрд грн., що склало 20,7% загального обсягу товарів і послуг, вироблених в Україні. Але вже в 2008 році малий бізнес реалізував товарів і послуг на 701,6 млрд грн., що дозволило збільшити його частку в економіці до 32%.
Зростання обсягів виробництва зафіксовано у всіх галузях: у сфері нерухомості - на 147,1%, до 72,4 млрд грн., в промисловості - на 150,8%, до 63,9 млрд грн., в будівництві - на 186,7%, до 48,9 млрд грн., в торгівлі - на 197,8%, до 440,4 млрд грн. Єдиною великою галуззю, темпи зростання якої не перевищили 100%, виявилося сільське господарство. Малі аграрні компанії наростили виробництво всього на 64,5%, до 18,2 млрд грн. Кількість працівників малих підприємств за рік зросла на 0,78 млн, до 6,3 млн осіб. Точне число суб'єктів малого бізнесу невідоме (у 2007 році - 2,57 млн), але на кожних 10 тис. жителів країни їх кількість збільшилася - з 554 до 609.
Як пояснив керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осавалюк, дані двох років не порівняти, бо минулого року враховувалися інші критерії малого бізнесу. У вересні 2008 року Верховна рада змінила в Господарському кодексі межлвий річний обсяг реалізації товарів і послуг малих підприємств - підвищений з 0,5 млн євро (тоді за офіційним курсом НБУ - 3,5 млн грн.) до 70 млн грн. (тоді - 10 млн євро). Це мало наблизити українські критерії до норм ЄС, де малим вважається підприємство з річним обертом до 10 млн євро. Межова кількість працівників не змінилася - 50 осіб. У зв’язку з переходом на нову методику розрахунків Держкомстат цього року затримав підрахунок - зазвичай відомство публікує дані у вересні.
Корекція дозволила порівняти реальну частку малого бізнесу в Україні з аналогічними показниками інших країн. У економіці держав ЄС частка малого бізнесу складає близько 50%. "Ймовірно, менша частка в Україні пов'язана з тим, що український малий бізнес практично не займається виробництвом, а працює в основному у сфері послуг", - додає Осавалюк. В Україні в структурі продукції, виробленої малим бізнесом, промисловість зайняла 9,1%.
Заступник глави комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна вважає, що тепер уряд має повнішу картину про становище малого підприємництва в країні. Тепер, на її думку, необхідно законодавчо затвердити критерії для мікробізнесу - підприємств з штатом до 10 осіб і річним обертом до 3 млн грн. При цьому за підсумками поточного року очікується подальше зростання частки малого бізнесу. "Особливістю українського малого бізнесу є його орієнтація виключно на внутрішній ринок. Тому криза вдарила в нього не так сильно, як у великі підприємства", - розповіла Ляпіна.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас