У Росії затвердили кримінальну відповідальність за злочини на фінринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії затвердили кримінальну відповідальність за злочини на фінринку

Кримінал
314
Президент Росії Дмитро Медведєв підписав Федеральний закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу Російської Федерації і статті 151 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації", що передбачає введення кримінальної відповідальності за дії, котрі завдають істотної шкоди правам інвесторів на ринку цінних паперів. Про це повідомила прес-служба Кремля.
Закон був прийнятий Держдумою 14 жовтня і схвалений Радою РФ 21 жовтня.
До цього КК РФ передбачав відповідальність лише за зловживання при емісії цінних паперів і за злісне ухилення від надання інформації про емітент, його фінансово-господарську діяльність і цінні папери та інші операції інвесторам і контролюючому органу, а також за надання неправдивої інформації.
Як показала правова практика, лише цього складу правопорушень недостатньо для припинення всіх протиправних дій на російському фінансовому ринку.
Федеральний закон доповнює КК РФ новими статтями "Порушення порядку врахування прав на цінні папери", "Маніпулювання цінами на ринку цінних паперів", "Перешкода здійсненню або незаконне обмеження прав власників цінних паперів".
Ці статті передбачають кримінальну відповідальність за громадсько небезпечні злочини на ринку цінних паперів, якщо вони призвели до крупного збитку, розмір якого перевищує мільйон рублів.
Тепер за маніпулювання на російському ринку цінних паперів з використанням засобів масової інформації або інформаційно-телекомунікаційних мереж загального користування, включаючи інтернет, пропонується карати позбавленням волі на термін від п'яти до семи років зі штрафом в розмірі до мільйона рублів.
За порушення правил врахування прав на цінні папери передбачається штраф в розмірі від 300 тис. до 500 тис. рублів або у розмірі доходу засудженого за два-три роки, або позбавлення волі на строк до двох років з штрафом в розмірі до 100 тис. рублів або у розмірі доходу засудженого за період до року або без такого.
За маніпулювання цінами на ринку цінних паперів пропонується встановити штраф в розмірі від 500 тис. до мільйона рублів або у розмірі доходу засудженого за період від року до трьох років або позбавлення волі на термін від двох до шести років з штрафом в розмірі до 50 тис. рублів або у розмірі доходу засудженого за період до трьох місяців з позбавленням права обіймати певні посади.
Кримінальна відповідальність тепер також може встановлюватися і за порушення прав власників емісійних цінних паперів, інвестиційних паїв і пайових інвестиційних фондів.
Як відзначає прес-служба президента РФ, федеральний закон спрямований на вдосконалення механізмів захисту інвесторів, зміцнення законності і правопорядку на фінансовому ринку, підвищення його привабливості і зростання інвестицій в російські підприємства.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас