ЮКОС вимагає від Росії компенсації у розмірі 100 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЮКОС вимагає від Росії компенсації у розмірі 100 млрд доларів

2915
Колишній російський нафтовий концерн ЮКОС, главою якого був Михайло Ходорковськийтой, який нині знаходиться в місцях позбавлення волі, подав позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з метою стягнути з Росії рекордну компенсацію у розмірі 100 мільярдів доларів.
Згідно із заявою Стразбурзького суду, розгляд позову призначений на 19 листопада, повідомляє агентство AFP. Адвокати ЮКОСа звинувачують російський уряд в порушеннях під час санації і оподаткування цього концерну. Позивачі також звинувачують Росію в цілій низці порушень Європейської Конвенції, у тому числі, про "право на справедливий процес" і "право на оскарження вироку". Суддям належить вивчити сотні сторінок цифр і звітів російських податкових органів і органів юстиції, а також самого колишнього нафтового концерну.
Російські органи юстиції в 2000 і 2003 роках визнали ЮКОС винним і засудили його до доплати податків, відсотків і штрафів. За даними ЄСПЛ, всього ЮКОС повинен був заплатити 13 млрд євро, а також шість млрд євро у вигляді штрафів.
Адвокат Михайла Ходорковського Вадим Клювгант вважає, що ЄСПЛ може задовольнити скаргу ЮКОСа про стягнення з Росії 100 млрд доларів. "Якщо скарга визнана прийнятною судом, це означає, що вона може бути задоволена", - пояснив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс". Кажучи про безпрецедентно велику суму компенсації, Клювгант підкреслив, що жодних формальних обмежень по цій частині немає, і "все залежить від того, наскільки суд визнає вимоги обґрунтованими".
Проте відомий адвокат Юрій Трунов назвав заявлену в позові суму безперспективною, нагадавши, що таких сум в історії Європейського суду не було ніколи. Він також підкреслив, що ЄСПЛ - це не арбітраж для вирішення комерційних суперечок, а інститут, де штрафують за невідповідність нормам Європейської Конвенції і міжнародного права. За словами Трунова, для стягнення компенсацій ЮКОСу слід було звернутися до Міжнародного суду.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас