Москва готова віддати ЦУМ китайцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москва готова віддати ЦУМ китайцям

Фондовий ринок
398
Аукціон з продажу площ в другій черзі Центрального універсального магазину (ЦУМа), що належать Москві, який міг стати рекордним за розмірами виручки, скасований за рішенням міської влади. Про це заявив керівник з продажу майна Москви Володимир Авеков. Раніше торги планувалося провести 3 листопада.
Мерія планувала продати більше 6 тисяч квадратних метрів в одному з найбільших торговельних центрів в самому серці Москви за стартовою ціною 8 тисяч доларів за метр. Крім того, до реалізації було підготовано пам'ятку регіонального значення - садибу Котова-Фоміна. В цілому за цю елітну нерухомість столична влада мали намір отримати 3,2 млрд рублів.
Спочатку торги були призначені на 29 вересня. Проте організатори вирішили провести додаткову рекламну компанію на міжнародній виставці Expo Real в Мюнхені, і аукціон перенесли на 3 листопада. Згодом, унікальну садибу XIX століття було вирішено зняти з торгів, оскільки будівлі, що входять до ансамбль, могли придбати окремо. Тепер же з аукціону вирішили зняти і площі в ЦУМі у зв'язку з тим, що на них, не дивлячись на всі зусилля влади, просто не знайшлося покупців. "Що стосується ЦУМа, то заявок з нього не надійшло, тому ми знімемо його до кращих часів", - заявив Авеков.
Тим часом, як заявив РИА "Новости" глава комплексу майново-земельних відносин Москви Володимир Силкін, поки бажаючих придбати елітні квадратні метри в ЦУМі не знайшлося, їх можуть здати в оренду. Авеков уточнив, що орендарями можуть стати китайські бізнесмени, що володіють торговим домом "Дружба" на Новослободській. "До продажу ми повернемося через рік, на зростаючому ринку", - додав Силкін.
Володимир Авеков, керівник Спеціалізованого державного унітарного підприємства з продажу міського майна, розповів BFM.ru, що "швидше за все, ми приймемо рішення про повернення цих площ до департаменту майна міста Москви, тому що ціна в 8 тисяч доларів за метр в такому місці просто мінімальна".
"Сьогодні обговорювалось питання аби здати ці площі в оренду, і як одному з партнерів ми запропонуємо китайській стороні розглянути можливість використовувати ці приміщення під торговельні цілі. Тим паче, що російські відносини з Китаєм розвиваються в потрібному напрямі, і поєднати європейські бренди, які знаходяться на нижніх поверхах ЦУМа, з китайським товарами може бути і вінегрет якийсь виходить, але є вірогідність, що це буде нормально", - роз'яснив він.
Аваков додав, що "можливо знадобиться приміщення "нарізати" на лоти по 100-200 кв. м".
Нагадаємо, що про бажання продати долю в ЦУМі уряд Москви заявив ще в липні поточного року. Місто володіє 30% (більше 6 тисяч кв. м) площ ЦУМа - це 6-й і 7-й поверхи будівлі. Влада міста намагалась їх продати за ціною 16 тисяч доларів за метр ще в 2008 році. Однак покупців за такою ціною тоді не знайшлось.
Пізніше влада столиці оголосила про намір виставити площі єдиним лотом за 1 млрд 644 млн рублів, тобто приблизно за 48 млн доларів(8 тисяч доларів за кв. м). Тоді в інтерв'ю BusinessFM Володимир Авеков підкреслив, що це стартова вартість, "нижче за яку місто не збирається йти на поступки".
Аукціон було призначено на 29 вересня, але пізніше торги по ЦУМу були перенесені на 3 листопада. Можновладці вирішили провести презентацію універмагу на виставці Expo Real в Мюнхені. Вже тоді було прийнято рішення, що якщо об'єкт не буде проданий і після цього, продаж приміщень буде перенесений до моменту стабілізації ситуації на ринку нерухомості, проте донині вони здаватимуться в оренду.
Андрій Закревський старший віце-президент Knight Frank, в інтерв'ю BFM.ru погоджується з тим, що "зараз просто не час для таких торгів, якби я був власником цього об'єкту, я б теж не захотів продавати його дешевше".
Однак він ставить під сумнів сумісність бутікових форматів і китайської торгівлі. "Власникам "Дружби" ЦУМ навряд чи потрібний, у них інший споживчий сегмент, їм не потрібна така дорога оренда і немає потреби знаходитися в історичному центрі Москви - їм потрібно щось подібне до своєї власної "Мега-серії", - говорить Закревський.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас