Шлапак: Ющенко відмовляється від схеми розрахунку з Росією за газ за рахунок емісії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Ющенко відмовляється від схеми розрахунку з Росією за газ за рахунок емісії

Казна та Політика
478
Президент України Віктор Ющенко пропонує уряду знайти інші шляхи розрахунків за природний газ, що імпортується, виступаючи проти пропонованого варіанту його оплати за рахунок емісії Національного банку, повідомив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.
"Я думаю, що Юлія Тимошенко критикує президента за те, що він відмовляється надрукувати гроші і цими надрукованими грошима заплатити за газ, відмовляється і відмовлятиметься", - сказав він журналістам в п'ятницю, коментуючи заяву російського прем'єра Володимира Путіна, що послався на слова Тимошенко, про блокування українським президентом розрахунків за газ.
Шлапак також додав, що це внутрішня проблема України, і не справа глави російського уряду формувати бізнес-план Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".
Як повідомлялося, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін в п'ятницю після телефонної розмови з Тимошенко заявив, що в питанні оплати Україною російських енергоносіїв знову виникли проблеми. "За словами прем'єра України, Ющенко перешкоджає нормальній співпраці між Центральним банком, у розпорядженні якого знаходяться золотовалютні резерви, і урядом України і блокує переказ відповідних грошових коштів", - сказав глава російського уряду.
В прес-службі Національного банку України, міністерства палива і енергетики і "Нафтогазу" агентству "Інтерфакс-Україна" не стали коментувати цю ситуацію.
Джерело в уряді пояснило, що йдеться про відмову Нацбанку монетизувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), внесені урядом на початку серпня цього року в статутний капітал "Нафтогазу" на загальну номінальну суму 18,6 млрд грн.
Передбачалось, що Нацбанк поступово викупить ці облігації, а "Нафтогаз" - конвертуватиме отримані кошти за рахунок валютних резервів НБУ.
Однак НБУ відмовився від такої прямої емісійної схеми, не затвердженої в держбюджеті-2009. В результаті "Нафтогаз" здійснив частковий продаж ОВДП Ощадбанку із зобов'язанням їх зворотного викупу (РЕПО-угоди), що допомогло йому розрахуватися за газ за липень і за серпень. У вересні оплата була здійснена за рахунок отриманого "Нафтогазом" від уряду відшкодування податку на додану вартість. Проте ресурс обоє цих джерел обмежений.
Як повідомив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський, загальна сума платежу "Газпрому" за жовтень може скласти близько $500 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас