Плаваюча замість фіксованої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плаваюча замість фіксованої

Казна та Політика
1013
З 1 січня 2010 р. в малого і середнього бізнесу може з'явитися значний привід протестувати проти декларативного підвищення Радою соціальних стандартів. Згідно з розробленим законопроектом Держкомпідприємництва "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності", з нового року єдиний податок для підприємців може становити 4-15% мінімальної зарплати. У виграші залишаться місцеві бюджети, а постраждають соціальні фонди.
Внесений держкомітетом законопроект пропонує розділити податкові зобов'язання. Закон, що діє, про єдиний податок передбачає щомісячну оплату підприємцями податку за фіксованою ставкою. До цих пір податкові зобов'язання бізнесменів цим і обмежувалися. А запропонований держкомітетом механізм не лише не спрощує процедуру сплати податків, а швидше навпаки - робить її складнішою, вважають експерти. Згідно із законопроектом "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності", фізичні особи - підприємці повинні будуть заплатити єдиний податок (4-15% від мінімальної заробітної плати), а також 13% до Пенсійного фонду, по 1% - до Фонду соціального страхування, Фонду соціального страхування із боротьби з безробіттям, Фонду соцстрахування від нещасних випадків і так далі.
Законопроект диференціює платників податків залежно від розміру їх бізнесу, а не його суті або рівню доходів. У ст. 2 проекти сказано, що ця система оподаткування не поширюється на тих, "хто веде свою діяльність в малих архітектурних формах, а саме кіосках, наметах і лотках". Не торкнеться законопроект і діяльності, що підлягає ліцензуванню, пов'язаної з інтелектуальною власністю, освітою, медициною.
Ініциатива Держкомпідприємництва, вважають експерти, піде на користь регіональним бюджетам: щомісячно вони зможуть отримувати з кожного підприємця на 16,15 грн. більше. У законопроекті передбачено, що кошти від єдиного податку в повному об'ємі надходитимуть до місцевих бюджетів, тоді як зараз їм дістається лише 43%, а останнє прямує до Пенсійного та інших соціальних фондів. У держкомітеті, що розробив проект, вважають, що заміна фіксованої ставки податку плаваючою надасть можливість щороку переглядати розміри граничного доходу підприємства.
Експерты і багато народних депутатів сприйняли ініціативу профільного комітету без натхнення. Вони побоюються, що зниження відрахувань до соціальних фондів доведеться компенсувати з держбюджету. Як вважає заступник голови комітету Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна, розмір єдиного податку краще прив'язати до розмірів доходів підприємця, а не до мінімальної заробітної плати.
На думку незалежного експерта з питань податкового законодавства і регуляторної політики Юрія Спектора, в разі ухвалення даного законопроекту парламентом він матиме вельми незначний економічний ефект як для держави, так і для приватних підприємців. "У короткостроковій перспективі запропонована схема може спричинити відмову бізнесу від легального оформлення підприємств і подальший догляд в тінь". На думку експерта, на практиці виявиться, що бізнесменам простіше працювати в тіні, ніж добровільно збільшувати витрати і створювати собі проблеми з адмініструванням податків.
Таким чином, бажаного збільшення фінансових надходжень до місцевих бюджетів ініціатори зміни правил гри для бізнесу, швидше за все, не діждуться. Якщо розмір податків залежатиме від величини мінімальної зарплати, вже незабаром можна буде чекати підвищення податкових ставок, ускладнення процедури адміністрування податків і скорочення реального надходження грошей до місцевих бюджетів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас