Хто розгойдав металургійний маятник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто розгойдав металургійний маятник

868
В жовтні український гірничо-металургійний комплекс відсвяткував роковини з початку масштабної кризи в галузі. За цей час підприємства пережили критичний спад виробництва, корекцію ринку, взяли участь в експериментах з пошуком альтернативних постачальників сировини і споживачів своєї продукції. Але тепер вони знов повертаються до звичних ланцюжків виробництва і реалізації.
Між тим відходить у минуле один з найвагоміших чинників, що вплинули на стабілізацію ситуації в ГМК: попит з боку Китаю, куди з початку року експортувалося майже 10% українського прокату. За даними ІК Astrum Investment Management, якщо за дев'ять місяців 2009 року середньомісячні постачання прокату в Піднебесну складали 137 тис. т, то у вересні - всього 77 тис. т. В цілому за дев'ять місяців частка ПСА в структурі експорту прокату зайняла 25%, Близького Сходу - 31, СНД і Туреччини - по 10, Східної і Західної Європи - по 7%.
Поступово йде з китайського ринку і залізорудна сировина Рината Ахметова і Костянтина Жеваго, яка так само, як і сталь, знайшла свою тимчасову нішу в Піднебесній. Так, частка експортних продажів концентрату в структурі підконтрольних "Метінвесту" Центрального ГЗК цього року в порівнянні з минулим зросла з 29 до 44%, Північного - з 13 до 26%, Інгулецького - з 10 до 15%.
Представники Ferrexpo влітку повідомляли, що китайські компанії споживали до половини продукції Полтавського ГЗК. Проте зараз Ferrexpo знов повернулася до докризової структури продажів і реалізує понад 70% окатишів європейським споживачам у рамках довгострокових контрактів.
Між тим показовий і інший момент. У міру відносної стабілізації ринків металурги знов зіткнулися з браком вугілля і коксу, чого не спостерігалося з початку минулого року. У вересні середньодобове виробництво чавуну склало 69,3 тис. т (на 7% менше, ніж в серпні). Тому в жовтні довелося збільшити імпорт, але автоматично виросли і ціни: на вугілля - з $60/т у червні до $112/т - в жовтні, на кокс - з $125/т у квітні-травні до $180/т у жовтні. Мабуть, саме зростання цін спонукало "Метінвест" нарешті почати імпорт вугілля зі свого нового американського активу United Coal Company, який до того радував своєю роботою найбагатшого українця на відстані. Збільшив імпорт і "Арселорміттал Кривий Ріг", який з початку кризи використовував переважно українське вугілля.
З одного боку, спостерігачі вважають це за плюс, оскільки компанії, що мали контракти на вересень-жовтень, але які недопостачають продукцію через брак сировини, здійснюватимуть ці постачання в жовтні-листопаді і мають завдяки цьому певний запас. З іншого - дуже активне зростання цін на сировину при недостатньо чітких перспективах збуту може призвести до вже знайомих по минулому року наслідків. Втім, гендиректор "Укркоксу" Анатолій Старовойт вважає, що вартість вугілля стримуватиметься рівнем цін на метал, який регулюватиме ринок.
За даними Мінпромполітики, за січень-вересень 2009 року виробництво основних видів продукції ГМК перебуває на рівні 57-85% до торішнього періоду і спад виробництва все ще досить відчутний. Проте варто врахувати, що проблеми обрушилися на галузь якраз минулої осені. Тому, якщо підходити до питання строго статистично, з жовтня-листопада поточного року ГМК в цілому має вийти на приріст виробництва до аналогічних "кризових" місяців минулого року. В той же час практично всі експерти і учасники ринку дуже обережно дивляться в майбутнє, оскільки той же Китай (випускаючи половину всієї світової сталі) може в дуже короткий термін розгойдати ринок і стати могильщиком української металургії.
"Як тільки стабілізується попит, виникає проблема забезпечення сировиною, і це проблема не лише України. Але в Китаї цього місяця продовжується зростання обсягів виробництва, а склади вже переповнені, тому вони замислюються над тим, як скоротити виробництво. Не виключено, що через місяць-два ми зіткнемося з тією ж проблемою: будуть забиті порти, ринки, складські приміщення, збувати продукцію буде нікуди. І що відбуватиметься далі, важко сказати", - розмірковую голова наглядової ради ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков.
Але навіть якщо цей сценарій залишиться віртуальним, у промисловців мало підстав для радості, оскільки галузеві експерти поки не обіцяють зростання цін на метал.
Андрій Самофалов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас