Ринок акцій РФ дрейфує в "мінусі" в очікуванні даних про ВВП США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ дрейфує в "мінусі" в очікуванні даних про ВВП США

Фондовий ринок
179
Ринок акцій РФ в четвер скоректувався вгору після обвалу напередодні, відскік всіх світових фондових майданчиків був спровокований сильними статданими про динаміку ВВП США за третій квартал; індекс ММВБ піднявся до 1300 пунктів. Обсяг торгів на ФБ ММВБ виявився рекордно високим з початку літа і майже досяг 110 млрд рублів.
За підсумками торгів індекс ММВБ зріс до 1291,99 пункту (+3,08%, вранці індикатор падав у район 1220 пунктів), індекс РТС піднявся до 1377,16 пункту (+0,61%); ціни більшості blue chips на біржах піднялися на 1,5-6,8%.
Ф'ючерс на індекс РТС скоротив відкіт до базового активу до 3,3 пункту, що свідчить про відсутність негативних настроїв гравців.
Лідерами зростання на ФБ ММВБ сталі акції "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+6,8% звичайні і +11,1% "префи"), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+6,7%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+3,9% звичайні і +11,1% "префи").
Також підвищився курс акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+3,1%), ВТБ (РТС: VTBR) (+4,4%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+2,5%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+2,8%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,4%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,5%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+2,7%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+1,6%).
На європейському ринку падіння індексів у четвер припинилося ще вдень після виходу даних про безробіття в Німеччині і довіру до економіки єврозони, що виявилися кращими від очікування.
Безробіття в Німеччині в жовтні несподівано знизилося до 8,1% в порівнянні з 8,2% в попередньому місяці, тоді як очікувалося зростання до 8,3%. Число безробітних з поправкою на сезонні чинники скоротилося на 26 тис., тоді як аналітики прогнозували зростання на 15 тис.
Крім того, звідний індекс довіри до економіки єврозони в жовтні зріс до 86,2 пункту при прогнозах зростання до 84,4 пункту.
Потім ринки отримали непоганий заряд оптимізму на попередніх даних про ВВП США, який в третьому кварталі зріс на 3,5% в порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року, тоді як експерти прогнозували збільшення на 3,2%.
Європейські індекси вийшли в "плюс" (індекс FTSE виріс на 1%), також відскочили вгору американські індикатори (до 18:45 МСЬК приріст склав 1-1,3%).
Нафта також почала коректуватися вгору після сильного відкоту напередодні на даних про зростання товарних запасів нафти і бензину в США, що свідчить про ослаблення попиту на енергоносії. Запаси нафти минулого тижня зросли на 0,778 млн барелів (очікувалося зростання на 1,91 млн барелів), резерви бензину збільшилися на 1,62 млн барелів (очікувалося зниження на 1 млн барелів).
Ціна грудневого ф'ючерсу на нафту марки WTI до вечора четверга зросла до $79,56 за барель (+2,7%), напередодні ціна впала на $2,09 (-2,3%).
За словами заступника генерального директора ІФ "Олма" Олексія Бистрова, торги в четвер характеризувалися підвищеною волатильністью: вранці на ринку спостерігалися продажі, деякі розраховували на перелом висхідного тренда по індексу РТС, проте ситуація різко змінилася після виходу даних про ВВП США, які вивели багато високоліквідних паперів в "плюс". Дані по економіці США можуть змусити інвесторів відновити готовність до прийняття ризику і повернути попит на ринки акцій - в цьому випадку можливість виходу до рівня 1500 пунктів по індексу РТС знов може стати реальною, вважає він.
Як відзначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна, незважаючи на продажі в першій половині дня, акціям російських компаній удалося завершити непростий торгівельний день на позитивній території. Колишні лідери падіння - акції ММК і НЛМК - продемонстрували істотне зростання і вийшли в лідери в "другому ешелоні". Індекс ММВБ відскочив від підтримки в районі 1230 пунктів, найближчий опір розташований в діапазоні 1300-1310 пунктів, вважає експерт.
За оцінкою заступника начальника відділу довірчого управління Абсолют банку Івана Фоменка, одним з чинників, що спровокували відскік акцій вгору, стало оголошення ЦБ РФ про чергове зниження ставки рефінансування, потім "скарбничка позитиву" поповнилася публікацією ключового економічного показника - ВВП США, який перевищив прогнози і тим самим викликав черговий прилив оптимізму на фінансових ринках.
"Схоже, що корекція вкотре відкладається на невизначений час. Американська статистика і позитив щодо перспектив американської економіки дозволяють продовжувати покупки, які, у свою чергу, після недавнього зниження виглядають актуально", - вважає він.
У свою чергу, начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев вважає, що купувати акції рано, повертатися на ринок потрібно в період 10-22 листопада.
Купувати акції на перспективу рано, волатильність ще наростатиме. "Ведмеді" можуть підсилити тиск з метою досягнення наступних рівнів: курс євро - $1,455, індекс S&P 500 - 1000 пунктів і ціна нафти - $70 за барель. Видно, ці рівні можуть стати актуальними в першій половині листопада, що, відповідно, може послужити основою для наступної хвилі падіння. Тому консервативним інвесторам рекомендується подумати про повернення в ринок в період 10-22 листопада, вважає він.
Американські фондові індекси знизилися за підсумками торгів у середу на слабких статданих по ринку житла, що викликали побоювання, що ралі на ринку акцій випереджає перспективи відновлення економіки.
Продажі нових будинків в США у вересні впали на 3,6% (до 402 тис. в річному вирахуванні) при прогнозах зростання на 2,6%. У серпні, згідно з уточненими даними, число реалізованих новобудов склало 417 тис., а не 429 тис., як повідомлялося раніше.
S&P 500 впав в середу четверту сесію підряд - це найтриваліший період зниження майже за місяць. Фінансові результати 82% компаній індексу, що оприлюднили звітність за минулий квартал, перевершили прогнози ринку, що є максимальним показником з початку відстежування цих даних агентством Bloomberg в 1993 році.
Фондові ринки Азії в четвер знизилися через побоювання сповільнення зростання економіки і корпоративних прибутків у регіоні. Настрої інвесторів погіршились після того, як квартальні результати деяких компаній, включаючи PetroChina Co. і Australia & New Zealand Banking Group Ltd., виявилися гіршими за прогноз, а влада Китаю вирішила про посилення регулювання в кредитній сфері.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в четвер лідерами зростання стали акції "Мечела" (РТС: MTLR) (+6,9%), "Новольпецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (+6,9%), ТГК-1 (РТС: TGKA) (+6,7%), "ІнтерРАО" (+6,4%).
Подешевшали папери ОГК-2 (РТС: OGKB) (-1,7%), "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-0,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $60,25 млн (лідер Сбербанк - $46,66 млн), в секції RTS Standard оборот досяг $457,54 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 109,65 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 40 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас