Кредити стали фікцією? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити стали фікцією?

Кредит&Депозит
2389
Одержати кредит на купівлю житла або його будівництво в Україні зараз вкрай складно. Іпотеку пропонують лише десяток банків, а назустріч забудовникам йдуть і того менше. Змін на краще, за прогнозами експертів, варто чекати не скоро, пише Ugmk.info.
Особисті відносини
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", сьогодні кредити на придбання нерухомості фізособам видають 11 банків з ТОП-50 (рейтинг АУБ за активами). При цьому з'явилися нові пропозиції за кредитами на тривалі терміни: зараз іпотеку на 20 років можна оформити в "Укрсоцбанку" і UniversalBank. Взяти іпотеку на термін від року до 15 років можна, наприклад, в "БТА Банку", "БМ Банку", "Укрексімбанку".
Ставки кредитування у гривні становлять від 20,19% до 31,22%, середній розмір - 24-25% річних. Юридичним особам, додає аналітик компанії "Простобанк консалтинг" Володимир Паюк, доведеться платити від 26-27%. Але більш популярними, за його словами, залишаються спеціальні партнерські програми, в рамках яких банки можуть запропонувати бонусну ставку в розмірі 16,5% -17,5%.
Валютою кредитування, яку пропонують банки і яку переважно обирають клієнти при укладенні нових договорів, є гривня. Крім того, досить часто проводиться заміна валюти кредитування. За офіційними звітами НБУ портфель іпотечного кредитування в доларах зменшується, а гривневий зростає, хоч і не дуже істотно.
Водночас радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко зазначає, що реальних операцій за новими кредитами практично немає, а банки свої іпотечні програми швидше рекламують, ніж дійсно виробляють.
"Йдеться не про нове кредитування, а про перекредитування. Це означає, що банк піде назустріч позичальникові, якщо на квартиру, що перебуває в проблемній іпотеці, знайдеться платоспроможний покупець, з яким укладається новий кредитний договір, за рахунок якого виплачується старий проблемний кредит. У результаті новий позичальник розраховується за цю квартиру ", - пояснює експерт.
За його словами, такі операції непрості, але вигідні банкам. Їм краще поміняти проблемного позичальника на платоспроможного, тому вони навіть згодні надавати якісь преференції.
Таким чином, пропоновані сьогодні банками тарифи існують радше для перекредитування, ніж для кредитування первинного. І оскільки у банків немає достатніх ресурсів, то існуючі операції експерти категорично відмовляються називати ринком. Правда, є зовсім незначна кількість договорів первинного кредитування. Як пояснюють експерти, на сьогоднішні вкрай дорогі умови позичальникам є сенс погоджуватися лише в тих випадках, коли їм потрібно 10-20% від суми покупки і вони впевнені, що зможуть повернути їх протягом найближчого року-двох. Причому, зазначає Охріменко, частіше просто закладають квартиру і беруть звичайний споживчий кредит на рік, який хоч і дорожче, але отримати його простіше.
Вам не дам
Ще складніше, ніж пересічним позичальникам, доводиться забудовникам. До них банки налаштовані вкрай категорично. Охріменко впевнений, що поки девелопери не наведуть лад зі старими кредитами, нові їм ніхто на жодних умовах видавати не буде. За підрахунками експерта, в Україні забудовникам видано близько 20 млрд. грн. кредитних коштів, з них 15-18 млрд. не виплачуються. Розраховувати на кредитування можуть лише кілька найбільших холдингів і компанії, афілійовані з банками або такі, що входять з ними в єдині корпорації.
Паюк додає, що якщо навіть банки стануть кредитувати забудовників, то відсоткові ставки будуть встановлюватися на суто індивідуальних умовах, залежно від компанії, проекту і т.ін. Ще однією можливою умовою банку може бути "входження" в проект на умовах партнера, що було досить частою вимогою при кредитуванні забудовників 1,5-2 років тому, коли банки кредитували "на повну потужність".
Прикметно, що менш охоче банки кредитують будівництво житла, віддаючи перевагу об'єктам комерційної нерухомості. Зараз навіть таких угод практично немає, але збільшення їх кількості експерти пов'язують з другою половиною 2010 р., пояснюючи це тим, що на той час вже почнеться відновлення кредитування юросіб, що спричинить за собою пожвавлення на ринку комерційної нерухомості. Таким чином, у банків з'явиться сенс кредитувати ті об'єкти, на які девелопери зможуть знайти покупців або орендарів.
Щоправда, два тижні тому банк "Київ" в особі заступника голови правління Галини Ховалко повідомив про готовність реструктуризувати кредити підприємствам будівельної галузі та дофінансувати будівельні проекти. Умовами отримання забудовниками грошей від банку є підготовка оновленого бізнес-плану з прогнозними розрахунками фінансових результатів і грошових потоків позичальника на період реструктуризації, переоцінка забезпечення за кредитом, а також поручительство власників і керівників компанії. Крім того, за словами Ховалко, позичальник повинен максимально збільшити власний внесок у проект. В окремих випадках банк буде наполягати на технічному аудиті проекту та підписання договору з сюрвеєрною компанією про технічний супровід моніторингу будівництва.
Далека перспектива
Розраховувати на зниження ставок до колишнього рівня найближчим часом Паюк не радить. Для початку більшість банків має взагалі відновити кредитування, щоб створилася цінова конкуренція, якої сьогодні практично не спостерігається.
Не доводиться в найближчі роки очікувати також відновлення іпотечного ринку і кредитування забудовників. Спочатку банкам доведеться вирішити проблему старих проблемних кредитів. Давати нові позики, констатують експерти, немає ніякого сенсу. Як пояснює Охріменко, повноцінне кредитування забудовників почнеться вже після того, як відновиться кредитування фізосіб. Тобто, в кращому разі, в 2015 р. До тих пір з девелоперами якщо і будуть працювати, то на досить жорстких умовах і під цілі добудови наявних об'єктів, а не нового будівництва.
Іпотека, за очікуваннями Охріменко, на колишній рівень повернеться не раніше 2013 р. До цього часу за рахунок кредитування юросіб збільшаться доходи банків, у них з'явиться ресурсна база, і вони зможуть дозволити собі позичати гроші фізичним особам.
За данними "Простобанк Консалтингу" на 22 жовтня 2009 р.
Василь Салатов
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас