Мінекономіки: Рівень тіньової економіки в Україні в І півріччі 2009 р. збільшився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Рівень тіньової економіки в Україні в І півріччі 2009 р. збільшився

Казна та Політика
387
Рівень тіньової економіки в Україні в І півріччі 2009 р., порівняно з відповідним періодом 2008 р., збільшився на 8 процентних пунктів (п.п.). В той же час, порівняно з І кв. 2009 р. він зменшився на 0,4 п.п., за розрахунками Міністерства економіки України, повідомляє прес-служба міністра економіки України Богдана Данилишина.
За інформацією прес-служби, найбільшим зростанням рівня тіньової економіки в Україні (порівняно з відповідним періодом 2008 р.) відзначилися промисловість і будівництво, а найменшим - сфера операцій з нерухомістю і сільське господарство (розрахунок здійснений з використанням методу збитковості). При цьому, порівняно з І кв. 2009 р., рівень тіньової економіки по всіх видах економічної діяльності (за винятком сільського господарства, що пов'язане значною мірою з сезонним характером виробництва) скоротився.
Зменшення рівня тінізації економіки в ІІ кв. 2009 р. викликане поступовим пристосуванням суб'єктів господарювання до функціонування в умовах кризи, стабілізацією ситуації на валютному ринку і в банківському секторі. Скороченню рівня тінізації порівняно з ІІ кв. 2009 р. сприяла також наявність чітких сигналів від уряду щодо проведення рекапіталізації банківської системи, що позначилося на зростанні впевненості як підприємців, так і населення в майбутньому.
Позитивною тенденцією в зміні обсягу непродуктивного відтоку фінансових ресурсів за межі України є зменшення відтоку ресурсів по прихованих каналах (на 42,2% порівняно з відповідним періодом 2008 р.), отримане, насамперед, в результаті активних дій уряду, спрямованих на протидію контрабанді й ухиляння від сплати належних платежів, повідомляє прес-служба.
Нагадаємо, рівень тіньової економіки в Україні за 2008 р. в порівнянні з 2007 р. збільшився на 2,3 п.п. і досяг 31,1% від ВВП. За розрахунками Рахункової палати України, рівень тіньової економіки в країні складає 40% валового внутрішнього продукту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас