"Ъ": Ощадбанк видасть ТКЕ кредити для розрахунків з "Нафтогазом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ощадбанк видасть ТКЕ кредити для розрахунків з "Нафтогазом"

Кредит&Депозит
403
Кабінет міністрів доручив Мінфіну, Мінекономіки, Мінпаливенерго, МінЖКГ, НАК "Нафтогаз України" і Ощадбанку розробити механізм кредитування підприємств ТКЕ для закупівлі у НАК природного газу. У опублікованому вчора розпорядженні №1259 від 21 жовтня вказано, що механізм має бути розроблений до 5 листопада. Зараз борг ТКЕ перед "дочкою" "Нафтогазу" - компанією "Газ України" - за спожитий газ складає більше 2,51 млрд грн. (72% оплат). Найбільші боржники - підприємства Дніпропетровської (458,2 млн грн.), Харківської (365,5 млн грн.), Донецької (331,53 млн грн.) і Запорізької (157,7 млн грн.) областей.
В Ощадбанку від коментарів відмовилися, але джерела Ъ в НБУ стверджують, що у банку немає вільної ліквідності для видачі позик, і для кредитування держпідприємств він регулярно звертається в Нацбанк за рефінансуванням. Згідно з балансом Ощадбанку, до 1 жовтня він винен був НБУ 15,259 млрд грн. рефінансування, при цьому на його балансі були ОВДП, отримані від "Нафтогазу" під заставу кредитів на суму 7,738 млрд грн.
Тому "Нафтогаз" пропонує видавати кредити виключно під заставу майна ТКЕ, розповіло джерело в монополії. "Якщо борги не будуть повернені, ми гарантуємо Ощадбанку, що купимо це майно за заставною вартістю і таким чином погасимо кредити", - відзначив співрозмовник. "У разі несплати кредиту банк виставить застави на аукціон, і їх купить той, хто більше заплатить", - заявив директор по інституційному розвитку Унікредит Банку Ярослав Солтіс.
За словами директора КП "Кіровоградтеплокомуненерго" Володимира Куликова, у компанії вже був випадок, коли через неплатежі споживачів КП не справлялося з виплатами по кредиту, і у неї вилучили закладене майно. Для передачі як запорука кредиту майна ТКЕ необхідний дозвіл місцевої влади.
"Мерії зараз погодяться на будь-яку заставу, аби почати опалювальний сезон. У багатьох містах він під загрозою зриву", - повідомили в "Запорізьких теплових мережах". Так, мешканцям Херсона, Запоріжжя і Луганська "Нафтогаз" обіцяє відновити газопостачання тільки 1 листопада.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб відзначає, що спроба отримати розподільні мережі ТКЕ в разі неповернення кредиту відповідає стратегії "Нафтогазу" по виходу на кінцевого споживача в сегменті продажу газу. Він нагадує, що раніше Кабмін на прохання компанії передав їй в управління п'ять крупних теплоелектроцентралей, після чого частка "Нафтогазу" у виробництві теплової енергії в країні досягла майже 15%.
Олег Гавриш, Руслан Чорний, Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас