Євросоюз скасував санкції відносно Узбекистану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз скасував санкції відносно Узбекистану

Казна та Політика
148
Міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу в Люксембурзі прийняли рішення відмінити ембарго на постачання озброєнь до Узбекистану, передають інформаційні агентства. Раніше зняття останніх санкцій, що залишалися чинними, схвалили посли держав ЄС.
В опублікованій у вівторок заяві наголошується, що "Рада міністрів закордонних справ ЄС вирішила не подовжувати дію обмежувальних заходів", що залишилися, відносно Узбекистану. Євросоюз обґрунтував таке рішення бажанням стимулювати прийняття в Узбекистані нових заходів із поліпшення ситуації із захистом прав людини і з дотриманням правових норм.
Серед "позитивних кроків", зроблених останніми роками Узбекистаном, в документі згадуються його участь в діалозі з ЄС про права людини, звільнення деяких правозахисників, введення гарантій прав особи і ратифікація конвенцій про дитячу працю, повідомив "Інтерфакс".
разом з тим міністри висловили стурбованість ситуацією з правами людини в Узбекистані і закликали владу країни "повністю виконати узяті на себе зобов'язання в цій сфері", цитує агентство заяву глав МЗС країн Євросоюзу.
Більша частина санкцій була скасована в листопаді 2008 року після ухвалення відповідного рішення на жовтневій зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС.
Європейський Союз прагне до поліпшення відносин з центральноазіатськими державами з метою гарантувати постачання енергоресурсів до Європи і понизити залежність від російської нафти і газу, відзначає агентство Reuters.
Міжнародні правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watch раніше виступали із закликами зберегти санкції, називаючи політику ЄС непослідовною, а досягнення у сфері захисту прав людини Узбекистану лише "трюком влади".
У вівторок російська організація "Меморіал" констатувала, що рішення Європейського Союзу "свідчить про готовність європейських політиків виходячи з геополітичних інтересів закрити очі на систематичні і грубі порушення прав людини в цій країні".
В результаті збройних заворушень в Андижані в травні 2005 року, за офіційними даними узбецької влади, загинуло не менше 187 осіб. Дані правозахисників і свідків дають підстави вважати цю цифру істотно заниженою. У листопаді 2005 року Євросоюз відреагував на ці події низкою санкцій відносно цієї країни, включаючи заборону на в'їзд до країн Євросоюзу для декількох узбекистанських чиновників вищої ланки і ембарго на постачання продукції військового призначення.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас