ТОП-5 ризикованих інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-5 ризикованих інвестицій

Кредит&Депозит
1333
Криза призвела до ослаблення позицій інвесторів, які використовують позикові кошти, залишивши активними гравців, що інвестують власний капітал, а вони більш обережні і вибагливі.
1. Земля
Кризові явища на фінансових і фізичних ринках повністю знищили поняття ліквідності на такий товар, як земля. Створена за останні роки фінансова піраміда на даному ринку починає запускати механізми "згортання", що має в довгостроковій перспективі стабілізувати ситуацію і створити умови для побудови адекватного ціноутворення.
Колишня впевненість у непохитності і високій ліквідності землі як товару сьогодні змінилася панічними настроями, що призвело до паралізації будь-якої активності в даному сегменті. Відсутність кінцевих споживачів не дає приводу для оптимізму, особливо якщо врахувати ситуацію на ринках, які напряму пов'язані з ринком землі, повідомляє MPP Consulting.
Виходячи з низької ліквідності будь-якого товару на ринку землі, в існуючій ситуації досить нескладно припустити, що розігрався сценарій обвалення "земельної піраміди" буде розвиватися і далі з не меншими темпами. Отже, ринок землі продовжує нести в себі неймовірно високі інвестиційні ризики в середньостроковій перспективі і впевнене 1 місце в рейтингу.
2. Будівництво
Галузь будівництва впевнено утримує другу сходинку рейтингу. Оскільки ця галузь є головним виробником такого капіталомісткого товару, як нерухомість, при сьогоднішньому стані ринку нерухомості можна чітко розуміти, що в середньостроковій перспективі цей товар не буде затребуваний у тих самих обсягах, що раніше, а це означає, що виробники (будкомпанії) залишаються без роботи на досить тривалий час.
Жорстка конкуренція при зменшенні місткості ринку вибиває з ринку і банкрутить невеликі компанії, або компанії з надмірною борговим навантаженням. Незважаючи на відносне здешевлення компаній у цій галузі, інвестиції в сферу будівництва до цих пір залишаються занадто ризикованими незалежно від обсягів інвестованих коштів та існуючих показників господарської діяльності таких компаній.
3. Нерухомість
Незважаючи на удаване літнє пожвавлення, яке було проголошено "початком відновлення ринку нерухомості", проблеми в цій галузі ще тільки починаються. Масштабний ціновий спад в 1 кварталі 2009 року явно показав рівень перегріву ринку нерухомості і чіткий напрямок тренду подальшого розвитку ситуації. Оскільки в системі ціноутворення вишикувалася своєрідна піраміда, то цей досить капіталомісткий ринок до середини 2008 року досяг свого апогею.
З точки зору інвестиційної привабливості, "вхід" на ринок істотно полегшився і навіть дозволяє інвестувати в об'єкти з істотними знижками, але от "вихід" став практично неможливим.
Потенційним інвесторам - краще шукати більш надійні види розміщення капіталу. Поки що інвестиції в ринок нерухомості на найближчий час будуть залишатися занадто ризикованими, що ставить цю галузь на 3 місце в рейтингу.
4. Банки
Поточна фінансова криза ставить дану галузь в ТОП рейтингу саме внаслідок прямої залежності банківської сфери від стану фінансової системи країни. Як і передбачалося раніше, сьогодні ми спостерігаємо фази списання великої кількості внутрішніх боргів у банківській системі шляхом банкрутства банків або їх націоналізації.
Створення надлишкової ліквідності, що дозволяла переоцінювати свої активи і залучати постійний потік зовнішнього кредитування і депозитів фізосіб, що привело до істотних внутрішнім перекосів в системі, що не дає сьогодні багатьом банкам вести звичайну беззбиткову діяльність.
Більшість фінансових пірамід, які були побудовані на основі деривативів і цінних паперів, і в які були інвестовані основні кошти вітчизняних банків, фактично збанкрутіли ще в момент початку здешевлення вартості таких активів, оскільки така система працювала ефективно тільки при постійному подорожчанні об'єктів інвестування .
Сьогодні говорити про інвестування в купівлю або створення банку в країні нелогічно, оскільки поки що лише одиничні установи можуть говорити про достатність своїх активів. Забезпечити ж рентабельність банку виключно за рахунок розрахунково-касових операцій поки малоймовірно. Таким чином, банківська сфера посідає 4 місце в рейтингу ризиків.
5. Будматеріали
Галузь будматеріалів стабільно тримається в середині рейтингу на 5 місці. У першу чергу це пояснюється кризовою ситуацією на суміжних ринках нерухомості та будівництва, які різко знизили обсяги споживання будматеріалів, змушуючи виробників працювати з мінімальною рентабельністю, або зупиняти виробництво.
Виходячи з різних варіантів розвитку ситуації на суміжних ринках, які використовують будматеріали, у найближчі кілька років варто очікувати подальшого спаду в галузі будматеріалів до певного рівня, який буде відповідати мінімальному рівню споживання такої продукції в приватному секторі.
Основними напрямками в будматеріали, які будуть затребувані в найближчі роки, стануть матеріали для поточних та косметичних ремонтів. Капітальне будівництво не зможе забезпечити виробників достатніми замовленнями, особливо в світлі перспектив затяжного спаду і можливої рецесії.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас