Андрій Садовий: Місто за свої кошти готелі не будує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Садовий: Місто за свої кошти готелі не будує

493
Міська влада Львова і держава грошей для будівництва готелів у рамках Євро-2012 не виділяють - інвестори повинні вкладати власні кошти. У той же час чиновники намагаються звільняти власників готелів від плати за землю і компенсувати відсотки з кредитів. Про проблеми розвитку готельного господарства розповів мер Львова Андрій Садовий.
- В одному зі своїх звітів експерти УЄФА зазначили, що Львову не вистачає 4-х і 5-зіркових готелів. Як Ви особисто оцінюєте ситуацію у зв'язку з таким висновком?
- Я з цього приводу провів бесіду зі своїм заступником Олександром Жариковим, який курує цей напрямок. Він мені повідомив, що з урахуванням підписаних угод з компанією "ТУИ", яка є оператором від імені УЄФА, претензій за частиною забезпечення 4-х і 5-зірковими готелями до нас немає ніяких.
Крім того, Львів має місто-супутник Трускавець, де також розміщені якісні готелі, в т. ч. і готель "Ріксос". Так що можна вважати, що вони покривають нестачу п'ятизіркових номерів. До цього списку слід також включити львівські готелі "Леополіс", "Опера" та інші. Досить багато готелів до 2012 р. мають пройти процедуру реконструкції.
- Які конкретно готелі заплановані і будуються зараз?
- На фінальній стадії знаходиться будівництво п'ятизіркового готелю на вул. Фредра. Запланована реконструкція частини готелю "Леополіс", яка потім буде мати стабільні п'ять зірок. Почалася реконструкція готелю "Київ", яка також буде досить високої якості. Всі ці об'єкти будуть рівня 3-х, 4-х і 5-ти зірок. Хотів би зауважити, що однією з відмінностей між 4-х і 5-зірковими готелями є наявність басейну. Але у Львові в центрі міста дуже складно забезпечити наявність великого резервуара з водою. Проте якість самих номерів, обслуговування та сервіс будуть і вже повністю відповідають якості європейських п'ятизіркових готелів. Крім того, у нас заплановано будівництво готелю на вул. Федорова, хоча власники і не "прив'язують" її до Євро-2012.
На даний момент вони вже завершили проектні роботи, а з наступного року почнуть активну фазу будівництва. Тому, теоретично, вони повинні встигнути до 2012 р. Але ми до цього проекту ставимося досить спокійно, оскільки сьогоднішня ситуація дозволяє нам бути впевненими в готельному питанні.
- Скільки коштів закладає міська влада для будівництва готелів у Львові до Євро-2012? Чи допомагає місту держава?
- Місто готелів за свої кошти не будує. І державна влада для цього грошей також не надає. Все будується за кошти інвесторів. Ми на сесії міської ради виносимо рішення, які дають можливість звільнити власників готелів від сплати за оренду землі і майна. Таким чином, ми економимо інвесторам десятки тисяч гривень. Можливо, ця сума їх і не вражає, але сам принцип для них приємний. Зокрема, на сесії Львівської міськради 21 жовтня було прийнято рішення про звільнення від плати за землю на час будівництва "Леополіса" та готелю на вул. Фредра.
Держава зі свого боку також надає певні преференції. Сьогодні на законодавчому рівні готується постанова Кабміну щодо можливості компенсації процентних ставок банківських кредитів тим організаціям, які будують готелі до Євро-2012. Адже, як правило, вони зводяться за банківські кошти. Таким чином, держава інвестує в будівництво свої можливості, але не "живі" гроші. З іншим готельєри впораються самі - львівським власникам готелів їх бізнес приносить значні прибутки
- Які компанії здебільшого будують львівські готелі - іноземні чи вітчизняні?
- У Львові готелі будують компанії-консорціуми з українськими працівниками і західним менеджментом. Як правило, від іноземців присутні фахівці-консультанти, але значну роботу все-таки виконують українські фахівці, зокрема, львівські. Головне, щоб був хороший, правильний проект. Західний досвід також потрібен для правильного обладнання та експлуатації готелів.
- Очевидно, Ви володієте даними про цінову політику у львівських готелях. Як можете її оцінити?
- Вона досить лояльна. У нас немає занадто дорогих готелів. Гості міста можуть оселитися і за 100 грн., Але ми можемо задовольнити і більш вибагливих європейців. У них є можливість отримати номер за 250 євро на добу. Але це вже президентські апартаменти, що складаються із спальні, вітальні, кабінету. За європейськими мірками в нас досить адекватні ціни.
- Часто будівництво можна розпочати, оскільки з ним не завжди погоджується громадськість, наприклад, у випадку з проектом на розі вулиць Краківської та Вірменської. Як регулює ці питання Львівська міська рада?
- До 1940 р. у "Львівській політехніці" був дуже потужний факультет архітектури, тому побудовані до того періоду будівлі дійсно є пам'ятками світового значення. Війна і часів СРСР все змінили. За останні 70 років не було побудовано жодного будинку, який можна було б назвати прикрасою міста. Але світова архітектурна традиція продовжувала розвиватися. Тому сьогодні, коли західні архітектори пропонують для центральної частини Львова проект новітньї будівлі, що цілком вписується в ансамбль що охороняються ЮНЕСКО об'єктів, то громадськість не зовсім це розуміє. У нас просто немає необхідного новітнього досвіду.
Для його отримання потрібен час, львів'яни повинні поїздити по світу і подивитися, що за будівлі побудовані там, наскільки вони відповідають концепції збереження історичної та архітектурної спадщини. З іншого боку, ми самі дуже обережні, коли йдеться про старовинну частини міста. У Львові є кілька невеликих територій, де можна вести будівництво в різних стилях, проте в більшості випадків цього робити не можна. Тому ми реконструюємо існуючі будівлі.
На розі Вірменської та Краківської теоретично може бути розташований готель. Тому було проведено міжнародний конкурс, і виграла компанія запропонувала своє бачення проекту. Але після обговорення, громадськість відкинула цей проект. Тому, думаю, архітектор врахує всі висловлені зауваження та пропозиції.
- На горі Цитадель планується розмістити не менш спірний проект ...
- З цього питання ситуація ще простіша - як на мене, якщо де і потрібно будувати готель, то саме тут. Це чудова територія в центральній частині міста. Зрештою, чому ті потворні гаражі, які там сьогодні знаходяться, ні в кого не викликають обурення? А от коли ми говоримо про те, що там можна побудувати щось нове, наприклад, якісний готель, то питання виникають одразу. Звичайно, перш необхідно провести археологічне дослідження цієї території. Крім того, ті ескізні проекти по забудові Цитаделі, які я бачив, є оптимальними і навпаки прикрашають місто.
Тим більше, сьогодні Львову потрібна готель на 250 номерів, де б представники багатьох компаній, які сюди приїжджають, могли проводити семінари, форуми, конференції. Цей бізнес може принести Львову чимало грошей. Але сьогодні цей проект перебуває лише на стадії дискусій та обговорення.
- Раніше велося багато розмов про те, що на місці теперішнього ринку "Добробут" може з'явитися 5-зірковий готель. Яка насправді ситуація?
- Ще на початку 90-х рр.. там планувалося будівництво готелю, але існувало дуже багато неприємних з юридичної точки зору моментів. Сьогодні наше юруправління має чітку позицію щодо цієї території: вона є виключно міською. Тому, якщо б ми сьогодні мали якісного інвестора, який був би готовий туди увійти, то відразу почали б будівельний процес. Але спочатку нам потрібно домовитися з людьми, які працюють на "Добробуті", про перенесення їх робочого місця. Не будемо ж ми їх викидати звідти - потрібно це зробити цивілізовано. Думаю, що на цьому місці в перспективі все ж таки буде готель, хоч і не в найближчому майбутньому. Тим більше, поки що відповідних інвестиційних пропозицій не було.
- У прокуратурі міста заявляють, що з продажем готелю "Львів" дуже продешевили, продавши лише за 17 млн. грн. Поясніть цю ситуацію Ви - чому готель, який розташовується в самому центрі міста, не могли продати за набагато більшу суму?
- Усі чомусь забувають сказати, що до продажу цього готелю місто отримувало від нього копійки. Адже угоду оренди, яка діяла раніше, було укладено таким чином, що місто могло отримувати трохи більше тисячі гривень щомісяця. До 2006 р. міська влада програла дуже багато судів щодо можливості розірвати це орендний договір. До речі, відповідно до нього орендар мав право на викуп будівлі "Львова".
Ціну на цей готель визначили експерти, після чого її підтвердили представники профільних київських інституцій. Як на мене, то у часи кризи 17 млн. грн. - Це чимала ціна за цей готель. Адже питання полягало не в тому, щоб його приватизувати, а в тому, що він буде реконструйований. Відомо, що в модернізацію інвесторам доведеться вкласти дуже багато коштів. А місту, у свою чергу, вигідно, щоб в центрі був ще один якісний готель, а не такий, яким він є сьогодні - на 2 зірки. Його потрібно дотягнути хоча б до 4 зірок.
Інших претендентів на цей об'єкт не було. Його викупили люди, які орендували готель і раніше. Проте особисто я хотів би цю угоду розірвати і виставити готель на аукціон, хоча законодавчі колізії завадили нам це здійснити.
Уляна Флишко
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас